Γυναίκα στο μπάνιο

Παρόλο που μπορεί να μην σου αρέσει, οι κολπικές εκκρίσεις είναι παραγωγικές και χρήσιμες.

Οι εκκρίσεις είναι το υγρό που παράγεται στους αδένες στο εσωτερικό του κόλπου και της μήτρας. Βοηθούν να διατηρούνται καθαρά και υγιή τα αναπαραγωγικά όργανα διώχνοντας τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης.

Αλλά οι εκκρίσεις εξυπηρετούν και έναν άλλο σκοπό. Σε ενημερώνουν για πιθανά προβλήματα υγείας. Όταν αλλάζουν χρώμα και οσμή με αφύσικο τρόπο, τότε το σώμα σου σε προειδοποιεί για αλλαγές, και, μερικές φορές, προβλήματα υγείας.

Οι υγιείς κολπικές εκκρίσεις είναι συνήθως καθαρές, σχεδόν κίτρινες ή λευκές, ανάλογα με το στάδιο του έμμηνου κύκλου που βρίσκεσαι. Και είναι σχεδόν άοσμες. Κατά την ωορρηξία είναι συνήθως διαφανείς και βαριές. Πριν και μετά την περίοδο είναι λευκές. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά.

Αν οι κολπικές εκκρίσεις σου είναι πρασινοκίτρινες, και/ή με δυσάρεστη οσμή, ενδέχεται να είναι σημάδι μόλυνσης. Η φαγούρα, το αίμα ή μία ξαφνική αύξηση της ποσότητας μπορεί να είναι δείγμα λοίμωξης. Αν παρατηρήσεις κάποιο από αυτά τα σημάδια, θα πρέπει να δεις τον γιατρό σου γιατί μπορεί να έχεις κολπίτιδα ή άλλη λοίμωξη.

Οι κολπικές εκκρίσεις αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Ενδέχεται να αυξάνονται όταν έχεις ωορρηξία, όταν θηλάζεις ή όταν ερεθίζεσαι σεξουαλικώς. Μπορεί να έχουν διαφορετική οσμή αν είσαι έγκυος.

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση συνήθως έχουν ελάχιστες κολπικές εκκρίσεις εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνου. Σπάνια, οι κολπικές εκκρίσεις μετά την εμμηνόπαυση ίσως να είναι σημάδι σοβαρής νόσου, όπως ο καρκίνος, γι’ αυτό αν συνεχιστούν ή αν συνοδεύονται από πόνο, είναι σημαντικό να πάτε στο γιατρό ή στο γυναικολόγο σας.

Όπως και με ό,τι αφορά τον έμμηνο κύκλο και την υγεία του κόλπου σου, η σωστή οργάνωση και προετοιμασία κάνει τη διαφορά για να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας. Να χρησιμοποιείς σερβιετάκια, όπως τα Libresse DailyFresh, για να προστατεύεις τα ρούχα σου από τις κολπικές εκκρίσεις, και να έχεις μερικά πάντα μαζί σου.

Ιατρική αποποίηση ευθύνης

Οι ιατρικές πληροφορίες σε αυτό το άρθρο παρέχονται μόνο ως πηγή πληροφόρησης, και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς. Να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα