Γυναικεία εσώρουχα

Είναι σύνηθες οι γυναίκες να ανησυχούν ότι η περίοδός τους δεν είναι κανονική - συνήθως επειδή, όταν ξεκινήσουν στην αρχή, οι περίοδοι χρειάζονται κάποιο χρόνο μέχρι να τις συνηθίσεις.

Αλλά μην ανησυχείς. Τέτοιες σκέψεις όπως "είμαι φυσιολογική;" ξεφουσκώνουν γρήγορα. Και σε οποιαδήποτε περίπτωση, όσον αφορά στο πότε ξεκινούν, πόσο διαρκούν και τα συμπτώματα που εμφανίζονται, μία "φυσιολογική" περίοδος είναι μια αρκετά ευρεία έννοια.

Κατά μέσο όρο, η περίοδος έρχεται στις γυναίκες σε ηλικία 11 με 14 ετών. Ένας φυσιολογικός κύκλος περιόδου διαρκεί 28 ημέρες, αλλά μπορεί να ποικίλλει από 21 έως 35 ημέρες. Και κατά την εφηβεία μπορεί να διαρκεί περισσότερο και να πάρει λίγο χρόνο μέχρι να σταθεροποιηθεί. Μετά την εφηβεία, οι περισσότερες γυναίκες αναπτύσσουν κανονικό έμμηνο κύκλο, με περίπου τον ίδιο χρόνο ανάμεσα στις περιόδους και την ίδια διάρκεια περιόδου. Η έμμηνος αιμορραγία συνήθως διαρκεί δύο έως επτά ημέρες με μέσο όρο τις πέντε μέρες.

Μόλις ξεκινήσει η περίοδός σου, η αιμορραγία συνήθως θα είναι πιο έντονη τις πρώτες δύο ημέρες. Η ποσότητα αίματος που χάνεις σε μία φυσιολογική περίοδο είναι περίπου δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας ή 30-40 ml. Αλλά, μην ξεχνάς, φαίνεται περισσότερο από όσο είναι. Μερικές γυναίκες έχουν πιο έντονη αιμορραγία από αυτό και μπορεί να χρειαστεί να αλλάζουν τη σερβιέτα τους πιο συχνά. Ή να πάρουν μία μεγαλύτερης απορροφητικότητας.

Όταν η έμμηνος ροή μίας γυναίκας είναι στην πιο έντονή της φάση, το αίμα έχει την τάση να είναι κόκκινο. Τις ημέρες που είναι λιγότερη, μπορεί να είναι ροζ, καφέ ή μαύρο - κι όλα αυτά είναι εντελώς φυσιολογικά. Οι ορμονικές αλλαγές πριν από την περίοδο μπορεί να προκαλούν και σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα. Όπως διάρροια ή πόνο στην πλάτη, πρήξιμο και ναυτία, ή να μεγαλώνει το στήθος σου. Μερικές γυναίκες νιώθουν και μία θλίψη ή είναι ευσυγκίνητες ή ευερέθιστες πριν από την περίοδο. Όλα αυτά είναι ενδείξεις αυτού που είναι γνωστό και ως ΠΕΣ ή προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Δεν είναι κάτι ευχάριστο αλλά είναι εντελώς φυσιολογικό

Τα παυσίπονα ελεύθερης χορήγησης, λίγη απαλή γυμναστική και μία θερμοφόρα ή ένα μπουκάλι ζεστού νερού στην περιοχή της κοιλιάς μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και την ενόχληση. Επίσης συνιστάται ιδιαιτέρως να χωθείτε κάτω από ένα πάπλωμα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα πιο δυνατό παυσίπονο, εάν οι πόνοι της περιόδου είναι πραγματικό πρόβλημα. Συμπτώματα όπως το πρήξιμο, οι αλλαγές στη διάθεση και η ευερεθιστότητα βελτιώνονται όταν έρθει η περίοδος και εξαφανίζονται εντελώς μόλις τελειώσει.

[Παραπομπές]

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα