Ορμονολογική μικρογραφία

Οι ορμόνες κατηγορούνται για πάρα πολλά πράγματα, αλλά τι είναι ακριβώς;

Λοιπόν, οι ορμόνες είναι χημικοί ταχυδρόμοι που απελευθερώνονται από τους αδένες στο σώμα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση διεργασιών όπως η εφηβεία και ο έμμηνος κύκλος. Έτσι λοιπόν, δεν έχουν μόνο άσχημα αποτελέσματα. Στην ουσία, βεβαιώνονται ότι το σώμα αναπτύσσεται και λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αλλά υπάρχουν και αρνητικά γι' αυτό.

Οι αλλαγές στη διάθεση, η ευερεθιστότητα, η θλίψη και το άγχος που μπορεί να νιώθεις από την εφηβεία μπορεί να οφείλονται στις ενοχλητικές ορμονικές αλλαγές. Για τον λόγο αυτό, για τη σύντομη αυτή περίοδο της ζωής σου, οι ορμόνες και η χημεία του εγκεφάλου σου είναι αποσυντονισμένες, που σημαίνει ότι νιώθεις πιο ευσυγκίνητη και σε επαγρύπνηση. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν και ενοχλητικά πράγματα όπως τα σπυράκια, η υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα και η αυξημένη οσμή του σώματος. Γι' αυτό είναι «ενοχλητικές ορμόνες» – γιατί ενώ από τη μια σε βοηθούν να ωριμάσεις και επιφέρουν απαραίτητες αλλαγές, από την άλλη δυσκολεύουν την αντιμετώπιση των συναισθημάτων σου και το σώμα σου φαίνεται λιγάκι παράξενο.

Οι ορμόνες παίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στον έμμηνο κύκλο . Στην πραγματικότητα, εμπλέκονται σε κάθε στάδιό του. Στην πορεία του κύκλου, ο επινεφριδιακός αδένας (ένα όργανο μεγέθους μπιζελιού, που υπάρχει στη βάση του εγκεφάλου) παράγει ωοθηλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) και ωχρινοποιητική ορμόνη (LH). Αυτές οι ορμόνες ενθαρρύνουν την ωορρηξία (όταν απελευθερώνεται ένα ώριμο ωάριο από τις ωοθήκες) και επίσης ενθαρρύνουν την παραγωγή περισσότερων ορμονών από τις ωοθήκες – ιδιαιτέρως οιστρογόνων και προγεστερόνης [1]. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη διεγείρουν τη μήτρα για να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εγκυμοσύνη [2], αλλά μπορεί να σε επηρεάσουν και εξωτερικά.

Για παράδειγμα, τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων κατά την φάση της ωορρηξίας μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις ενεργητικές και ζωντανές. Στο μεταξύ, μία συγκέντρωση της προγεστερόνης στην ωχρινική φάση (μετά την ωορρηξία αλλά πριν ξεκινήσει η περίοδός) μπορεί να ανεβάσει την θερμοκρασία του σώματός σου και να έχεις μία αίσθηση ενόχλησης αλλά και λιγούρες για τρόφιμα με ζάχαρη. Η εναλλαγή ανάμεσα στις δύο αυτές καταστάσεις κατά τη διάρκεια του κύκλου, όταν τα οιστρογόνα αρχίζουν να πέφτουν και αρχίζει να ανεβαίνει η προγεστερόνη, μπορεί επίσης να σε κάνει να υποφέρεις από ΠΕΣ (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο) το οποίο έχει την τάση να προκαλεί άγχος, αλλαγές στη διάθεση και ενοχλήσεις και πόνους. Ακούγεται σίγουρα ενοχλητικό.

Έτσι αν έχεις βαρεθεί να νιώθεις ένα συνεχές συναισθηματικό σκαμπανέβασμα, μην ανησυχείς – είναι εντελώς φυσιολογικό και σίγουρα δεν είσαι η μόνη.

Συνέχισε να μαθαίνεις