Συναισθηματικό κορίτσι

Όπως έχεις πιθανόν παρατηρήσει, η εφηβεία και οι συναισθηματικές αλλαγές πάνε μαζί.

Είναι εντελώς φυσιολογικό να νιώθεις έτοιμη να κλάψεις, αγχωμένη ή εκστατική και μετά εκνευρισμένη - και όλα αυτά μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Όταν περνάς όλες αυτές τις έντονες διακυμάνσεις των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι τρελαίνεσαι. Μην ανησυχείς - δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και η κατανόηση των συναισθημάτων σου κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου θα σου δώσει μία αίσθηση ελέγχου.

Οι φυσικές αλλαγές στο σώμα σου κατά τη διάρκεια της εφηβείας - όπως όταν έρχεται η περίοδος και έχεις ένα πιο γυναικείο σχήμα στο σώμα σου - προκαλούνται από τις ορμόνες. Όμως, ενώ αυτές οι ορμόνες είναι αδιαμφισβήτητα έξυπνες, είναι και λίγο κουραστικές. Επειδή όλοι αυτοί οι χημικοί ταχυδρόμοι τρέχουν στο σώμα σου και κάνουν τη δουλειά τους έχουν μία συναισθηματική επίδραση που μπορεί να φαίνεται δυσβάσταχτη.

Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθεις ευέξαπτη ή θλιμμένη χωρίς να ξέρεις το γιατί. Ό,τι σε έκανε να χαμογελάς μόλις πριν λίγους μήνες τώρα φαίνεται να κάνει το αντίθετο. Κάποιες φορές, μπορεί να νιώθεις τρελά χαρούμενη. Μετά να νιώθεις ντροπή για τις αλλαγές στο σώμα και την εμφάνισή σου και ξεσπάς στην οικογένεια και τους φίλους σου για να τους προκαλέσεις την προσοχή. Αλλά αυτά τα πάνω και κάτω είναι εντελώς φυσιολογικά. Απλά να θυμάσαι να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου και να δίνεις σε αυτά τα διαρκώς μεταβαλλόμενα συναισθήματα τον χώρο τους.

Βοηθά πραγματικά να μοιράζεσαι τα συναισθήματά σου με φίλους, γιατί είναι πιθανό να περνάνε τα ίδια πράγματα. Η οικογένειά σου ενδέχεται να μην καταλαβαίνει αρκετά καλά, άλλα τουλάχιστον εάν τους πεις πόσο παράξενα νιώθεις, θα δείξουν κάποια κατανόηση. Και, εάν θέλεις να περάσεις χρόνο μόνη σου, στο δωμάτιό σου με την αγαπημένη σου μουσική, και αυτό είναι καλό - κάνε το μέχρι να νιώσεις έτοιμη να μιλήσεις με κάποιον. Και μια συμβουλή - μείνε μακριά από αρνητικές ανταλλαγές μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν νιώθεις ότι τα συναισθήματά σου δεν είναι σταθερά, καθώς αυτές οι καταστάσεις μπορεί να επιδεινώσουν τη διάθεσή σου.

Και, κυρίως, μην κατηγορείς τον εαυτό σου εάν φέρεσαι παράξενα. Να θυμάσαι ότι είναι οι ορμόνες σου που είναι σε κάπως δύσκολη φάση. Μπορεί να σε βοηθήσει αν γνωρίζεις ότι εκατομμύρια έφηβοι παγκοσμίως περνάνε την εφηβεία αυτή τη στιγμή και νιώθουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Και ότι θα περάσει. Δεν θα έχεις πάντα αυτές τις συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις συναισθηματικές αλλαγές

Κουτσό
Κινήσου

Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά την άσκηση θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας και θα σας κάνουν να νιώθετε πιο ζωηρή και θετική.

Στείλε μηνύματα
Μοιράσου τα συναισθήματά σου

Μιλώντας με κάποιον που εμπιστεύεστε για το τι περνάτε, θα σας κάνει να νιώθετε λιγότερο μόνη και θα σας δώσει και μια προοπτική για τα πράγματα.

Ύπνος
Κοιμήσου πολύ

Εάν δεν κοιμάσαι αρκετά, οι αλλαγές στη διάθεσή σου θα γίνουν ακόμα χειρότερες, οπότε μην το αμελείς.

Γιόγκα
Χαλάρωσε περισσότερο

Εάν βρεις πράγματα που σε χαλαρώνουν, θα γίνει ολόκληρη η φάση πιο εύκολη. Δοκίμασε το περπάτημα, τις διατάσεις της γιόγκα ή ακόμα και να αγκαλιάσεις ένα κατοικίδιο.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα