Κυρία δίπλα στην πισίνα

Οποιαδήποτε στιγμή, το ένα τέταρτο των γυναικών που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία έχει περίοδο. Κι όμως ακόμα υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με το πώς η περίοδος επηρεάζει τη ζωή μιας γυναίκας.

Για αιώνες, σε πολλούς πολιτισμούς πίστευαν ότι μία γυναίκα με περίοδο ήταν «ακάθαρτη». Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, αλλά ακόμα και σήμερα αυτή η θεωρία επιβιώνει - μαζί με αμέτρητους άλλους μύθους. [1]

Ας τα βάλουμε όλα στη θέση τους. Δεν υπάρχει τίποτα «βρώμικο» ή «σπιλωμένο» στο να έχεις περίοδο και δεν υπάρχει τίποτα που να σε σταματά να ζήσεις τη ζωή σου όπως εσύ θες. Όσο για τις αμέτρητες λάθος αντιλήψεις και τις μισές αλήθειες που μπορεί να έχεις ακούσει, ας τις θίξουμε μία προς μία.

Δεν υπάρχει τίποτα να σε τρομάζει

Καρχαρίας
Μύθος 1: Οι γυναίκες με περίοδο είναι πιθανό να δεχθούν επίθεση από καρχαρίες.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Είναι αλήθεια ότι οι καρχαρίες έλκονται από το αίμα. Αλλά η ποσότητα που παράγεται είναι τόσο μικρή, ειδικά αφού διαχυθεί στο νερό, που θα πρέπει να είναι σχεδόν δίπλα σου για να το καταλάβουν [1]. Συνεπώς, η κολύμβηση είναι εντελώς ασφαλής όταν έχεις περίοδο, όπως και το να είσαι δίπλα σε άλλα ζώα.

Μαλλιά
Μύθος 2: Δεν πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου κατά τη διάρκεια της περιόδου .

Είναι κάτι που υποστήριζαν παλιότερα οι γυναίκες. Λούσε τα μαλλιά σου όσο θες.

Λιποθυμία
Μύθος 3: Μπορεί να λιποθυμήσεις από την απώλεια αίματος της περιόδου.

Το αίμα της περιόδου στην πραγματικότητα φαίνεται πολύ περισσότερο από ό,τι είναι. Κατά μέσο όρο, χάνεις περίπου δύο με τρεις κουταλιές της σούπας αίμα κάθε φορά που έχεις εμμηνόρροια. Συνεπώς, εκτός και αν έχεις πολύ βαριά περίοδο (μηνορραγία), δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς για αδυναμία -  άλλα συμπτώματα όπως το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο μπορεί να επηρεάσουν τη γενική σου ευεξία. Εάν ανήκεις στο 10 τοις εκατό των γυναικών που έχουν βαριά περίοδο [2] και η ροή σου είναι τόσο έντονη που νιώθεις ότι θα λιποθυμήσεις ή ότι ζαλίζεσαι όταν στέκεσαι όρθια, συζήτησέ το με τον γιατρό σου.

Άσκηση γιόγκα
Μύθος 4: Η άσκηση κατά την περίοδό είναι κακή για εσένα.

Το αντίθετο. Η άσκηση είναι στην πραγματικότητα ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να υποχωρήσουν οι έμμηνες κοιλιακές κράμπες. Ίσως να μην θες να συμμετάσχεις σε κάτι τόσο κοπιαστικό, αλλά η ήπια κίνηση όπως το βάδισμα, η κολύμβηση, το πιλάτες ή η γιόγκα, θα βοηθήσει στη διάθεσή σου και θα συμβάλει στην ανακούφιση κάποιων από τις ενοχλήσεις και τους πόνους σου.  Απλά να θυμάσαι να χρησιμοποιείς ταμπόν όταν κολυμπάς και να το αλλάζεις αμέσως μόλις βγεις από το νερό για να αποφύγεις τις λοιμώξεις.

Ανοιχτή ακρόαση
Μύθος 5: Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να καταλάβουν πότε έχεις περίοδο.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να δείχνουν ότι  έχεις περίοδο. Δεν μυρίζεις, ούτε περπατάς διαφορετικά και δεν αλλάζει το χρώμα του δέρματός σου. Άρα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να νιώθεις ότι πρέπει να το κρύψεις . Σήμερα, τα κορίτσια είναι πολύ πιο ανοιχτά όσον αφορά την εμμηνόρροια και συμπτώματα όπως το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και τις κοιλιακές κράμπες. Στην πραγματικότητα, θα δεις ότι βοηθά να μιλάς ανοιχτά για την περίοδο, τουλάχιστον με τις φίλες σου. Στο κάτω κάτω, έχουν κι αυτές.

[Παραπομπές]

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα