Παρουσίαση του period poverty με σύμβολα

Παρόλο που δεν μιλάμε συχνά για το period poverty, πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες. Είναι λοιπόν σημαντικό να καταλάβουμε όλοι τι είναι και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην καταπολέμησή του.

Ας το παραδεχτούμε, η περίοδος είναι μια πρόκληση. Από το ΠΕΣ (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο) μέχρι τον πόνο περιόδου, μας απασχολούν διάφορα κατά την εμμηνόρροια. Φαντάσου τώρα να πρέπει να ανησυχείς και για το εάν θα έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις προϊόντα περιόδου για να τα βγάλεις πέρα. Αυτό είναι το period poverty. Το period poverty είναι κυρίως η αδυναμία πρόσβασης σε εμμηνορροϊκά προϊόντα. Οι λόγοι είναι πολλοί, από οικονομικές δυσκολίες έως αίσθημα ντροπής και έλλειψη εκπαίδευσης για την υγιεινή της έμμηνου ρύσεως. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο την βιώνουν κάθε μήνα, στερώντας τους τη δυνατότητα να διαχειρίζονται την περίοδό τους σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, υγιεινής και αυτοπεποίθησης. Δεν είναι σοκαριστικό; [1]

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του period poverty;

Παρόλο που μπορεί να μην είναι προφανές με την πρώτη ματιά, το period poverty εκδηλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αποκλείοντας μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού από καθημερινές δραστηριότητες και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ανισότητα των φύλων.

Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες αποκλείονται από το σχολείο, τη δουλειά ή τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις κάθε μήνα λόγω της περιόδου τους και αυτό επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την εκπαίδευση και το εισόδημά τους, αλλά και την ένταξή τους στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 90% των μαθητριών σε αγροτικές περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας δεν πηγαίνουν στο σχολείο για τέσσερις ή πέντε μέρες όταν έχουν περίοδο. [2] Στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφηκε ότι περισσότερα από 137.700 κορίτσια δεν πήγαν στο σχολείο μέσα σε ένα χρόνο για τον ίδιο λόγο.[3]

Η έλλειψη προϊόντων περιόδου αναγκάζει επίσης πολλές γυναίκες και κορίτσια να χρησιμοποιούν παλιά ρούχα ή άλλα μη ασφαλή υλικά για να μπορέσουν να διαχειριστούν την αιμορραγία. Αυτό επιφέρει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία όπως λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος και ουρολοιμώξεις, σύμφωνα με τη UNICEF. [4]

Μπορεί να φαντάζει παράλογο ότι τόσες πολλές γυναίκες αναγκάζονται να βιώνουν τέτοια ντροπή και τόσα προβλήματα για κάτι που είναι μια απολύτως φυσιολογική και υγιής σωματική διαδικασία - αλλά δυστυχώς αυτή είναι ακόμη η πραγματικότητα.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του period poverty;

Δίνουμε τέλος στα ταμπού για την περίοδο

Παράλληλα με την παροχή προϊόντων περιόδου σε όσες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν, η συμβολή μας στην αντιμετώπιση του period poverty περιλαμβάνει και την πυροδότηση περισσότερων συζητήσεων, την κατάρριψη μύθων και την άρση των ταμπού γύρω από την εμμηνόρροια.

Σύμφωνα με τη διεθνή μας έκθεση Global V Taboo Tracker, παρόλο που η περίοδος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής μας, μόνο δύο στις πέντε γυναίκες το έχουν συζητήσει με τους συντρόφους τους. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει ακόμη τεράστιο στίγμα όσον αφορά στην εμμηνόρροια. Λόγω έλλειψης πληροφόρησης, ακόμη περισσότερες γυναίκες νοιώθουν ανασφάλεια για το πώς να μιλήσουν για την περίοδό τους και πώς να τη διαχειριστούν. Ευτυχώς, ο καθένας και η κάθε μία από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Τι γίνεται στον κόσμο

Έχουν δημιουργηθεί πολλές κρατικές πρωτοβουλίες, εκστρατείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του period poverty σε διεθνές επίπεδο. Για παράδειγμα, το 2020 η Σκωτία πέρασε ένα νομοσχέδιο το οποίο διασφαλίζει δωρεάν προϊόντα περιόδου σε όλες όσες το έχουν ανάγκη. [5] Στο ίδιο πλαίσιο, το 2018 η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε μια πρωτοβουλία για να προσφέρει 140 εκατομμύρια δωρεάν σερβιέτες σε κορίτσια που φοιτούν σε δημόσια σχολεία. [6]Επιπλέον, ως απάντηση στην κρίση του period poverty που πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο, το 2017 η Bodyform δεσμεύτηκε να προσφέρει 100.000 σερβιέτες σε όσες γυναίκες και κορίτσια το έχουν ανάγκη κάθε μήνα για 3 χρόνια. [7] 

Φυσικά, αυτό είναι μόνο η αρχή στο ταξίδι μας για την πλήρη εξάλειψη του period poverty, αλλά κάθε βήμα μετράει.

Βοήθησε και εσύ στην αντιμετώπιση του period poverty

Εάν ενδιαφέρεσαι να βοηθήσεις οργανισμούς στην περιοχή σου για την αντιμετώπιση του period poverty, μια τράπεζα τροφίμων ή κάποιος ξενώνας που βρίσκεται κοντά σου θα δεχθεί με μεγάλη χαρά δωρεές εμμηνορροϊκών προϊόντων.

Η περίοδος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, και για αυτό πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλές γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα το ίδιο τους το σώμα, αλλά θα κάνει και πολλούς να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της διασφάλισης πρόσβασης σε προϊόντα περιόδου για όλες. Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις V-Zone εμπειρίες και τις πρωτοβουλίες μας που καταρρίπτουν τους μύθους, επισκέψου την ενότητα Ο Κόσμος μας.

Project V

Η οικολογική μας δέσμευση εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία μας Project V για την υποστήριξη της ευημερίας των γυναικών και του κόσμου στον οποίο ζουν. Επειδή δεν μπορούμε να φροντίζουμε για την υγεία μας χωρίς να φροντίζουμε τον πλανήτη μας.

Αναφορές

Συνέχισε να μαθαίνεις