Ώριμη γυναίκα που διαβάζει

Η εμμηνόπαυση είναι ένα ζήτημα που περικλείεται από μυστήριο - αλλά όπως ακριβώς και η περίοδος, πρόκειται για εντελώς φυσιολογική διαδικασία.

Και παρόλο που μπορεί να σε δυσκολέψει αν δεν ξέρεις τι σημαίνει, αν γνωρίζεις τι να περιμένεις μπορείς να ανταπεξέλθεις.

Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν σταματά η ωορρηξία λόγω μείωσης των επιπέδων του οιστρογόνου και της προγεστερόνης στο σώμα σου. Αλλά είναι και μία σειρά από συμπτώματα και αλλαγές που συμβαίνουν στη γυναίκα πριν και μετά την πλήρη εμμηνόπαυση.

Το πρώτο σημάδι εμμηνόπαυσης είναι συνήθως μία αλλαγή στον κύκλο της περιόδου. Μπορεί να έχεις πολύ αιμορραγία στην περίοδο, και με βαριά ροή. Ή μπορεί η περίοδός σου να έχει ελαφριά ροή και όχι σταθερή. Μπορεί να έχεις περίοδο κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες, ή να μην έχεις για μήνες. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά.

Η εμμηνόπαυση είναι μία κλιμακωτή διαδικασία που πραγματοποιείται σε στάδια. Υπάρχει κληρονομικότητα για την ηλικία που είσαι κατά την έναρξή της. Μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 40 ή στην ηλικία των 60, με μέσο όρο την ηλικία των 51 ετών. Τα συμπτώματα ξεκινούν λίγους μήνες ή και χρόνια πριν να σταματήσει η περίοδος - γνωστή ως προεμμηνόπαυση - και διαρκούν συνήθως για τέσσερα χρόνια .

Μόλις παρατηρήσεις εμμηνοπαυσιακές αλλαγές, είναι σημαντικό να μιλήσεις με τον γιατρό σου, να κάνεις τεστ αίματος για επιβεβαίωση και να πάρεις συμβουλές. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, ανησυχία στον ύπνο και κολπική ξηρότητα. Αλλά υπάρχουν κι άλλα σημάδια, όπως οι ζαλάδες, το πρήξιμο, η αύξηση βάρους, οι αλλαγές στη διάθεση, οι πονοκέφαλοι και η μείωση της λίμπιντο.

Μερικές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα, αλλά οι περισσότερες έχουν τουλάχιστον ένα. Αν το αντιμετωπίζεις κι εσύ, δεν χρειάζεται να υποφέρεις μόνη σου. Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η τακτική άσκηση συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων, ενώ ο βελονισμός και η υπνοθεραπεία έχουν αποδειχτεί ότι αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις εξάψεις και την αϋπνία. Παλαιότερα, η τυπική θεραπεία ήταν τα οιστρογόνα και η αντικατάσταση ορμονών [1], αλλά η πρόσφατη έρευνα τα έχει συνδέσει με τον καρκίνο του μαστού, τους θρόμβους αίματος και τα εγκεφαλικά, γι’ αυτό πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλεί συναισθηματική φόρτιση αλλά μπορεί επίσης να είναι και ανακουφιστικό ότι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείς με την περίοδο και το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο ξανά. Μερικές γυναίκες νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και άνεση με το σώμα τους κατά την μετεμμηνόπαυση.

Επειδή ο έλεγχος της κύστης μπορεί να επηρεαστεί από την εμμηνόπαυση, καλό είναι να έχεις μερικά TENA Lady στην τσάντα σου, αν υπάρχει ζήτημα. Και μην ξεχνάς να έχεις μαζί σου μερικά σερβιετάκια επίσης (όπως τα Libresse DailyFresh), αν σου έρθει περίοδος απροειδοποίητα.

Ιατρική αποποίηση ευθύνης

Οι ιατρικές πληροφορίες σε αυτό το άρθρο παρέχονται μόνο ως πηγή πληροφόρησης, και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς. Να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Συνέχισε να μαθαίνεις