κορίτσια που κάνουν παρέα

Υπολογιστής περιόδου

Η περίοδος έρχεται συνήθως μία φορά τον μήνα (κάθε 28-30 μέρες), αλλά για πολλές γυναίκες δεν είναι τόσο απλό – η πρόβλεψη της ακριβούς ημερομηνίας και της διάρκειας της επόμενης περιόδου είναι ορισμένες φορές πιο περίπλοκη υπόθεση. Εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι οι υπολογιστές περιόδου.

Η ημερομηνία που ξεκίνησε η τελευταία σου περίοδος και είχες συνεχή ροή (όχι απλώς μερικές σταγόνες)

Πότε είχες την τελευταία σου περίοδο;

Υπολόγισε έναν μέσο όρο της διάρκειάς του τους τελευταίους τρεις μήνες

Πόσο διαρκεί συνήθως η περίοδός σου;

Το διάστημα ανάμεσα στην έναρξη της μίας περιόδου και της επόμενης – κατά μέσο όρο

Πόσες μέρες διαρκεί ο κύκλος σου;

Ο κύκλος σου

 • πριν την περίοδο
 • περίοδος
 • μετά την περίοδο
 • ωορρηξία
 • Πριν την περίοδο Οι ημέρες πριν την περίοδό σου όταν το ΠΕΣ (προεμμηνορροϊκό σύνδρομο) έρχεται να σε αναστατώσει – μάθε πώς να αντιμετωπίζεις τα συμπτώματα

  Περίοδος Όταν ο κύκλος σου αρχίζει και ξεκινάει η αιμορραγία με το ενδομήτριο να «πέφτει»

  Μετά την περίοδο Η αιμορραγία σου πρέπει να έχει σταματήσει σε αυτό το στάδιο, αλλά μπορεί να έχεις ακόμη πολύ χαμηλή ροή.

  Ωορρηξία Είναι το στάδιο κατά το οποίο μία από τις ωοθήκες σου απελευθερώνει ένα ωάριο και μπορεί να έχεις αυξημένες εκκρίσεις

Τα αποτελέσματα του υπολογιστή περιόδου μας μπορεί να μην είναι 100% έγκυρα και αυτό επειδή κάθε οργανισμός και κάθε κύκλος είναι διαφορετικά.

Στάδια του έμμηνου κύκλου

Πώς ξεκινάει λοιπόν ο κύκλος σου; Υπολόγισε από την έναρξη της περιόδου σου, όταν έχεις κανονική ροή αίματος (παρ’ όλο που ίσως είχες προσέξει μερικές σταγόνες και νωρίτερα). Μπορεί να αναρωτιέσαι από πού έρχεται αυτό το αίμα (και γιατί είναι τόσο πολύ);!

Η περίοδός σου οφείλεται στην «πτώση» του ενδομητρίου, το αίμα περνάει στον τράχηλο της μήτρας και στη συνέχεια στο άνοιγμα του κόλπου. Αυτή η αιμορραγία διαρκεί συνήθως τρεις έως πέντε ημέρες, και ενώ μπορεί να πιστεύεις ότι χάνεις υπερβολικό αίμα, η συνηθισμένη έμμηνη ροή είναι 30-40ml. Για περισσότερες πληροφορίες, δες το άρθρο μας για το πόση αιμορραγία είναι φυσιολογική.

Αφότου τελειώσει η περίοδός σου, το σώμα αρχίζει να ετοιμάζεται για την ωορρηξία και πάλι με το εσωτερικό στρώμα της μήτρας σου (το ενδομήτριο) να πυκνώνει για να είναι έτοιμο για ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Μία από τις ωοθήκες σου στη συνέχεια απελευθερώνει ένα ωάριο το οποίο περνά μέσα σε μία από τις σάλπιγγές σου και κατευθύνεται προς τη μήτρα. Εάν, κατά τη διάρκεια της μετακίνησής του, το ωάριο συναντήσει σπέρμα, τότε γονιμοποιείται και μπορεί να μείνεις έγκυος. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, το ενδομήτριο δεν χρειάζεται πλέον – πέφτει, και όλη η διαδικασία ξεκινάει από την αρχή.

Η μέση διάρκεια του κύκλου είναι 28 ημέρες, αλλά μην ανησυχείς εάν ο δικός σου δεν είναι τόσες – μπορεί να είναι από 21 έως 35 ημέρες, και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και διακυμάνσεις. Ο κύκλος πολλών γυναικών διαφέρει ελαφρώς σε διάρκεια από μήνα σε μήνα. Είναι πιθανό ότι ο κύκλος σου θα είναι μεγαλύτερος στην αρχή, αλλά συχνά μικραίνει όσο μεγαλώνεις.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις διαφορετικές φάσεις, δες το άρθρο μας, καλύπτοντας όλα τα θέματα για τον έμμηνο κύκλο εδώ.

Γιατί να υπολογίσεις τον κύκλο σου

Μπορεί να είναι πολύ βολικό να γνωρίζεις περίπου πότε θα έρθει η περίοδός σου. Η περίοδός σου δεν πρέπει ποτέ να σε σταματάει από όσα θέλεις να κάνεις, αλλά εάν ανησυχείς για κάποιο σημαντικό γεγονός ή τις διακοπές σου, ο υπολογιστής μας μπορεί να σε βοηθήσει να ρυθμίσεις το πρόγραμμά σου. Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσεις ότι ο κύκλος σου είναι πιο σταθερός από ό,τι πιστεύεις!

Οι γιατροί χρησιμοποιούν επίσης την περίοδο ως μια σημαντική ένδειξη της γενικότερης υγείας των γυναικών και οι αλλαγές μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα ορισμένων πολύ σημαντικών προβλημάτων υγείας. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι είναι φυσιολογικό για εσένα, έτσι ώστε να μπορείς να αναγνωρίσεις τις αλλαγές πριν τις συζητήσεις με τον γιατρό σου.

Και εάν θέλεις να μείνεις έγκυος; Λοιπόν, με το εργαλείο μας μπορείς να υπολογίσεις πότε είναι οι γόνιμες μέρες σου, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος.