Ταμπόν

Πιθανόν να έχετε ακούσει για μία πάθηση που λέγεται σύνδρομο τοξικού σοκ (ΣΤΣ).

Μπορεί να αποβεί μοιραίο, οπότε αξίζει πραγματικά να γνωρίζεις όλα τα δεδομένα. Το ΣΤΣ είναι μία σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο δέρμα και τα όργανα εάν δεν ληφθεί θεραπεία. Ενώ όλοι μπορεί να εμφανίσουν ΣΤΣ – μπορούν να το κολλήσουν και οι άντρες και τα παιδιά – περίπου το 50 τοις εκατό των περιστατικών εμφανίζονται σε γυναίκες με περίοδο.

Το σύνδρομο τοξικού σοκ σχετίζεται συχνά με τη χρήση ταμπόν, ιδιαιτέρως αυτών που είναι "υπεραπορροφητικά" [1]. Όμως μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες με αντισυλληπτικό διάφραγμα ή σε γυναίκες που γέννησαν.

Τα καλά νέα είναι ότι εάν γίνει διάγνωση του συνδρόμου τοξικού σοκ και δοθεί θεραπεία εγκαίρως με αντιβιοτικά, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ανάρρωσης. (Αν και, αν εμφανιστεί μία φορά η πάθηση, μπορεί να εμφανιστεί ξανά.)

Είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζεις πώς να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα συνδρόμου τοξικού σοκ για να είσαι ασφαλής - ειδικά αφού δεν υπάρχει καμία εξέταση για την πάθηση. Στις ενδείξεις περιλαμβάνεται ο υψηλός πυρετός (άνω των 38,9°C), πονοκέφαλοι, ελαφριά ζάλη ή αστάθεια και εξάνθημα σαν κάψιμο από τον ήλιο σε ολόκληρο το σώμα. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσεις είναι ο εμετός ή/και η διάρροια, πόνος στους μύες ή αδυναμία, έντονο κόκκινο χρώμα στα μάτια, το λαιμό και τον κόλπο, η σύγχυση ή ο αποπροσανατολισμός [2].

Εάν έχεις περίοδο και εμφανίσεις ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα αυτά ενώ χρησιμοποιείς ταμπόν, αφαίρεσέ το αμέσως και συμβουλέψου έναν γιατρό. Και μην ξεχνάς, μπορεί να εμφανίσεις την πάθηση ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείς ταμπόν, γι' αυτό πρέπει να δράσεις γρήγορα, εάν αρχίσεις να μην νιώθεις καλά.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τον λόγο που η χρήση του ταμπόν σχετίζεται με το ΣΤΣ. Εάν μείνει για πολλή ώρα στον κόλπο, το ταμπόν μπορεί να είναι χώρος ανάπτυξης βακτηρίων, ενώ η χρήση υπεραπορροφητικών ταμπόν μπορεί να ξύσει τον κόλπο, κάνοντας τα βακτήρια να μπουν στο αίμα.

Όποια κι αν είναι η αιτία, είναι πραγματικά σημαντικό να θυμάσαι να βγάζεις το ταμπόν στο τέλος της περιόδου και να αλλάζεις ταμπόν αμέσως μετά την κολύμβηση γιατί μπορεί να απορροφήσει βακτήρια από το νερό. Και να χρησιμοποιείς ταμπόν όσο πιο μικρού μεγέθους γίνεται. Η χρήση ταμπόν που είναι πολύ παχιά, που δηλαδή δεν εισέρχονται άνετα στον κόλπο, μπορεί να προκαλέσουν γρατσουνιές στο εσωτερικό του.

Εάν νομίζεις ότι μπορεί να έχεις το σύνδρομο τοξικού σοκ, κάλεσε τον γιατρό σου αμέσως, καθώς είναι σημαντικό να λάβεις θεραπεία γρήγορα. Αλλά μην ζεις με τον φόβο του συνδρόμου τοξικού σοκ - απλά φέρσου σοφά και φρόντισε να ξέρεις τα συμπτώματα.

Ιατρική αποποίηση ευθύνης

Οι ιατρικές πληροφορίες σε αυτό το άρθρο παρέχονται μόνο ως πηγή πληροφόρησης, και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς. Να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

[Πηγές]

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα