Εικαστικό Έρευνας

Δίνοντας στην περίοδο μία θέση στην ποπ κουλτούρα

Φαντάσου αυτό: μία σκηνή σε ένα μπαρ σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου ένας τύπος λέει στους φίλους του, «Θέλω να κατουρήσω απελπισμένα». Η γυναίκα δίπλα του λέει, «Κι εγώ. Και πρέπει να αλλάξω το ταμπόν μου.» Δεν είναι και πολύ πιθανό, έτσι;

Ενώ και το να πάνε στην τουαλέτα και η περίοδος είναι κάτι φυσιολογικό, μόνον ένα από τα δύο είναι πιθανό να μπει στο σενάριο ή στην οθόνη. Στην κυρίαρχη κουλτούρα, φαίνεται ότι η περίοδος πολύ συχνά παραλείπεται, αποκρύπτεται από την οθόνη ή απλά παραβλέπεται. 
 
Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξει κάτι. Η εκστρατεία μας #BloodNormal θέλει να βγάλει την περίοδο από το σκοτάδι και να την φέρει στο φως. Για να συνεχιστεί η συζήτηση, δημιουργήσαμε ένα ​video που δίνει στην εμμηνόρροια την έκθεση που χρειάζεται  - εξάλλου, όταν συζητηθεί πιο ανοιχτά, θα γίνει αναμφισβήτητα λιγότερο ταμπού. Επίσης δουλεύουμε με πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να μπορέσουμε να εξαπλώσουμε την εκστρατεία μας.

Μία πρόσφατη παγκόσμια έρευνα που κάναμε αποκάλυψε ότι το 37% των συμμετεχόντων δεν έχουν δει ποτέ κάποια αναφορά στην περίοδο σε ταινίες, στην τηλεόραση ή την μυθοπλασία, ενώ το 42% πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να λείπει η περίοδος από την ποπ κουλτούρα.1 Είναι πολύ πιο πιθανό να δούμε γυναίκες ηρωίδες να κόβονται στη μέση με ένα αλυσοπρίονο (πόσες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό;) από το να ζητούν από τις φίλες τους ταμπόν ή σερβιέτα επειδή ξέχασαν να πάρουν από το σπίτι τους (το οποίο έχει συμβεί σε κάθε γυναίκα στη ζωή της). Μήπως η κυρίαρχη κουλτούρα δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική ζωή παρερμηνεύοντας ένα εντελώς φυσιολογικό κομμάτι της γυναικείας ζωής;

Είναι ξεκάθαρο ότι η ποπ κουλτούρα παίζει έναν ρόλο στη διαμόρφωση της ανάπτυξης των εφήβων.

Μία μελέτη από την YouGov ανακάλυψε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι νέοι τα σώματά τους είναι πιο πιθανό (32%) από το μέσο όρο (26%) να επηρεαστεί αρνητικά από τους διάσημους.2 Μία άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι οι έφηβοι που παρακολουθούν εφηβικές ταινίες είναι πιο πιθανό να έχουν φυλετικά επηρεασμένες συμπεριφορές και να έχουν αρνητικά στερεότυπα για τις γυναικείες φιλίες.3
 
Δεδομένου του πόσο πολύ μπορεί η ποπ κουλτούρα να ευνοεί συμπεριφορές και να στιγματίζει, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στην πραγματική ζωή, 9 από τις 10 γυναίκες κρύβουν εντελώς το γεγονός ότι έχουν περίοδο.4 Ακολουθούν μερικά από αυτά που κάνουν για να το κρύψουν:

  • Βάζουν διακριτικά τα προϊόντα υγιεινής στην τσέπη ή το μανίκι τους
  • Παίρνουν την τσάντα τους μαζί όταν πάνε στην τουαλέτα για να κρύψουν τα προϊόντα υγιεινής
  • Αποφεύγουν να φορούν λευκά/ανοιχτόχρωμα ρούχα
  • Ακυρώνουν τα σχέδιά τους με φίλους/συντρόφους
  • Αποφεύγουν οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα 
Εάν δεν δούμε κάποια αλλαγή στον στιγματισμό της περιόδου, τότε τα προβλήματα της κοινωνίας θα επιδεινωθούν.
Και αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι οι νέοι συχνά υποφέρουν εξαιτίας αυτού του κουραστικού ταμπού. Η ίδια έρευνα ανακάλυψε ότι το 56% των εφήβων θα προτιμούσαν να πέσουν θύμα εκφοβισμού στο σχολείο παρά να μιλήσουν για την περίοδό τους με τους γονείς τους (44%).5 Η κωμικός Saffron Herndon, η οποία είναι μία από τους ταλαντούχους ανθρώπους που φέραμε σε αυτή την εκστρατεία για να μας βοηθήσουν να εξαπλώσουμε τα νέα για το #BloodNormal, είναι στην ακμή της εφηβείας της. Πιστεύει ότι «εάν δεν δούμε κάποια αλλαγή στον στιγματισμό για τις περιόδους, τότε τα προβλήματα της κοινωνίας θα επιδεινωθούν.»
 
Άνθρωποι όπως η Saffron δείχνουν ότι η κουβέντα για την περίοδο δεν χρειάζεται πάντα να είναι σοβαρή, κυριολεκτική ή εκπαιδευτική. Εάν γίνεται χιούμορ για την τουαλέτα, γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν ατάκες και για την περίοδο; Οι ταινίες συνήθως δείχνουν τα θετικά και αρνητικά της γέννας σε κάθε στάδιο, τότε γατί να μην αφιερώσουμε χρόνο για το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο στα σενάρια; Σίγουρα όταν μπορούμε να μιλήσουμε για την περίοδο όπως και για το ξύρισμα, το ντους ή το φαγητό, θα αρχίσει να χάνει το στίγμα του.
 
Εάν είστε οπαδός του Mad Men, μπορεί να θυμάστε τη σκηνή που έρχεται για πρώτη φορά η περίοδος στη Sally Draper. Το κοντινό στο λερωμένο με αίμα εσώρουχό της είναι μία σπάνια στιγμή στην τηλεόραση και ένα θαρραλέο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Και υπάρχει και ένα επεισόδιο στο Girls όπου έρχεται η περίοδος στην Jessa όταν νόμιζε ότι ήταν έγκυος. Η ποπ κουλτούρα σίγουρα επιζητεί περισσότερες σκηνές σαν κι αυτές. Η θετική παρουσίαση συμβάλλει στο να σπάσουν τα ταμπού και η συνεργασία με άτομα που είναι παθιασμένα να δουν την αλλαγή. Ελπίζουμε να έχουμε στρώσει έναν καλύτερο δρόμο για τις μελλοντικές γενιές γυναικών.

Πηγές

1. 2017 παγκόσμια έρευνα που έχει διενεργηθεί από την Essity*
2. https://yougov.co.uk/news/2014/07/14/celebrity-culture-threat-todays-youth/
3. http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/107769900808500109 
4. 2017 παγκόσμια έρευνα που έχει διενεργηθεί από την Essity*
5. 2017 παγκόσμια έρευνα που έχει διενεργηθεί από την Essity*
*Η Essity ανέθεσε μία ηλεκτρονική έρευνα σε 10.017 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 13 έως 50 ετών που ζουν στο Η.Β., τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Ρωσία, το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βόρεια Αφρική, την Κίνα και τη Μαλαισία.  Οι συνεντεύξεις της έρευνας έλαβαν χώρα μεταξύ 18 Απριλίου και 9 Μαΐου 2017. Το περιθώριο λάθους για αυτή τη μελέτη είναι +/- 0,98%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Bilendi, μία παγκόσμια εταιρεία ερευνών και μελετών