Μπουκάλι με ζεστό νερό

Ο πόνος της περιόδου δεν είναι καθόλου ευχάριστος.

Οι περισσότερες γυναίκες - το 80% σύμφωνα με τις έρευνες [1] - νιώθουν πόνο ή ενόχληση πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, και αυτό προκαλείται κυρίως από τις συσπάσεις που κάνει η  μήτρα για να αποβάλει τα τοιχώματά της.

Ο πόνος αυτός, που μοιάζει με κράμπες, είναι πολύ συνηθισμένος πριν από την περίοδο, και διαρκεί συνήθως μία ή δύο ημέρες. Μπορεί να τον νιώσεις στη λεκάνη, την πλάτη, τους μηρούς ή το στομάχι. Συνήθως ξεκινά κάτω από τον αφαλό και εξαπλώνεται στους μηρούς και την πλάτη. Η ένταση αυτών των πόνων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Σε μερικές περιπτώσεις, πρόκειται για μία ήπια ενόχληση. Σε άλλες, μπορεί να είναι έντονος πόνος που ενδέχεται να προκαλέσει εμετό. Άλλα συμπτώματα που αναφέρθηκαν είναι η διάρροια, οι πονοκέφαλοι και η ζαλάδα. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο.

Η εξάλειψη των πόνων περιόδου θα αλλάξει την άποψη μιας γυναίκας για την περίοδό της. Οι περισσότερες πιστεύουν ότι δεν γίνεται να σταματήσουν τους πόνους της περιόδου, αλλά μερικές απλές ενέργειες μπορούν να τους μειώσουν.

Πόνος περιόδου

Τα ελεύθερα χορηγούμενα παυσίπονα μπορούν να σταματήσουν τους πόνους, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνονται μετά το φαγητό, ή με ένα ποτήρι γάλα, προς αποφυγή του στομαχικού έλκους. Και, παρόλο που δεν το θέλεις, γυμνάσου - έστω έναν περίπατο - βοηθά στην ενίσχυση της αιμάτωσης και αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου και ενδορφίνης (το φυσικό παυσίπονο και η ορμόνη ευθυμίας). Όλα αυτά βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει. Το μασάζ και η θερμότητα χαλαρώνουν τους μύες, οπότε μια καλή πρόταση είναι να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο ή να πάρεις αγκαλιά ένα μπουκάλι με ζεστό νερό. Το παγωτό μπορεί να βοηθήσει επίσης – όχι φαρμακευτικά αλλά απλά για να σε κάνει χαρούμενη.

Σε μερικές περιπτώσεις, η επώδυνη εμμηνόρροια - ή δυσμηνόρροια - μπορεί να σε σταματήσει από τη καθημερινότητά σου. Σε μία μελέτη, έως 14% των γυναικών ανέφεραν ότι συχνά δεν είναι σε θέση να πάνε στη δουλειά λόγω των πόνων περιόδου [2]. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να υποφέρεις. Εάν οι κράμπες περιόδου σου είναι πολύ σοβαρές, μίλα με τον γιατρό σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να μειώσει τον πόνο της περιόδου. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος της περιόδου μπορεί να προκληθεί από μία υποκείμενη ιατρική πάθηση όπως η ενδομητρίωση ή πυελική φλεγμονώδης νόσος. Όμως όπου δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση, οι έντονοι πόνοι περιόδου έχουν την τάση να βελτιώνονται όσο μεγαλώνουν οι γυναίκες και επίσης αφού κάνουν παιδιά.

[Παραπομπές]

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα