Κύκλος τεσσάρων φάσεων

Αφού σου έλθει η περίοδος, υπάρχει τεράστια διαφορά στο πώς νιώθεις αν γνωρίζεις τι - και γιατί- συμβαίνει στο σώμα σου.

Λοιπόν, ας δούμε τα γεγονότα. Η περίοδός σου, ή η εμμηνόρροια, έρχεται μία φορά τον μήνα. Συνήθως, η περίοδος ξεκινά στις ηλικίες 11 έως 14 χρονών, παρότι μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από τα οκτώ ή εννιά, και σε ορισμένα κορίτσια μπορεί να ξεκινήσει από τα 15 ή ακόμα και τα 16. Η περίοδος είναι ο τρόπος να πει το σώμα σου ότι είναι αρκετά ώριμο για εγκυμοσύνη. Αλλά μην ανησυχείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλεις ή ότι πρέπει να μείνεις έγκυος, απλά ότι μπορείς.

Η περίοδός σου είναι ένα μέρος του μηνιαίου έμμηνου κύκλου που διαρκεί από 21 έως 35 ημέρες, με μέσο όρο τις 28 ημέρες. Όταν ξεκινήσουν οι περίοδοί σου, χρειάζεται χρόνος μέχρι να σταθεροποιηθούν σε σταθερό μοτίβο. Στην αρχή, μπορεί να παρατηρήσεις ότι  διαφέρουν σε διάρκεια και είναι λίγες και απέχουν μεταξύ τους.

Κύκλος μήτρας

Λοιπόν, τι είναι ο έμμηνος κύκλος; Πρώτα η μήτρα  αναπτύσσει μία βλεννογόνο μεμβράνη – το ενδομήτριο – κατά την προετοιμασία της για να λάβει ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Τότε έρχεται η ωορρηξία, όταν δηλαδή μία από τις ωοθήκες  απελευθερώνει ένα αβγό (ή "ωάριο"), το οποίο κινείται από μία από τις σάλπιγγες προς τη μήτρα. Γι' αυτή τη διαδικασία, χρειάζονται μερικές ημέρες. Εάν, κατά τη μετακίνηση, το ωάριο συναντήσει σπέρμα, τότε γονιμοποιείται και μπορεί να μείνεις έγκυος. Εάν αυτό το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, το σώμα αποβάλλει το ωάριο, τον βλεννογόνο υμένα και λίγο αίμα, που είναι και η περίοδος. Η αιμορραγία ξεκινά γύρω στις 14 ημέρες μετά την ωορρηξία και κατά μέσο όρο διαρκεί 3-5 ημέρες, με πιο έντονη ροή τις πρώτες δύο ημέρες.

Και τότε ολόκληρος ο κύκλος ξεκινά και πάλι από την αρχή. Και επαναλαμβάνεται περίπου 400-450 φορές (ναι, αλήθεια!) μέχρι να έρθει η εμμηνόπαυση γύρω στην ηλικία των 50 ετών, όταν σταματά μόνιμα η περίοδος μιας γυναίκας.

Τις ημέρες και τις εβδομάδες πριν έρθει η περίοδος, μπορεί να παρατηρήσεις κάποιες συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές είναι γνωστές και ως ΠΕΣ ή προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (για να ξέρεις και την επίσημη ονομασία). Μπορεί να νιώσεις λίγο πρήξιμο και ναυτία. Τα στήθη σου μπορεί να μεγαλώσουν και μπορεί να έχεις διάρροια. Επίσης μπορεί να νιώσεις λύπη, να είσαι ευερέθιστη ή ευσυγκίνητη. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά - όχι ευχάριστα, αλλά φυσιολογικά.

Ακριβώς πριν έρθει η περίοδός σας, καθώς και κατά τη διάρκειά της, μπορεί να δείτε επίσης ότι έχετε ήπιες κοιλιακές κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα σας. Είναι γνωστές και ως πόνος περιόδου και προκαλείται κυρίως από το σφίξιμο της μήτρας για να πέσει η εσωτερική επένδυση της μήτρας. Και πάλι, είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό – παρ' όλ' αυτά εάν ο πόνος είναι πολύ έντονος ή παρατεταμένος, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Να το – η περίοδος μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Αλλά να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας (μερικές φορές βοηθά το παγωτό) και να θυμάστε ότι αυτοί οι πόνοι, οι ενοχλήσεις και η κακή διάθεση θα περάσουν γρήγορα.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα