Γραμμή πλύσης εσωρούχου

Είναι αρκετά απλό να μάθεις εάν οι κολπικές εκκρίσεις σου είναι φυσιολογικές, όταν γνωρίζεις τις απαραίτητες πληροφορίες και τον κύκλο σου. Ακολουθούν οι απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις.

Η κολπική έκκριση είναι ο τρόπος να διατηρείται ο τράχηλος καθαρός. Οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις είναι διάφανες, γαλακτερές ή υποκίτρινες, ανάλογα με το στάδιο του έμμηνου κύκλου που βρίσκεσαι. Μπορεί να έχουν λεία ή παχύρρευστη υφή. Οι υγιείς κολπικές εκκρίσεις δεν έχουν μυρωδιά όταν βγαίνουν από το σώμα, εκτός από μία ελαφρώς όξινη οσμή. Αυτή η ανεπαίσθητη μυρωδιά,όπως και το χρώμα, μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα σημεία του κύκλου σου στα οποία βρίσκεσαι και θα εξοικειωθείς σύντομα με το τι είναι φυσιολογικό για εσένα.

Όσο μένεις καθαρή κάνοντας ντους και αλλάζοντας το εσώρουχό σου καθημερινά, η μυρωδιά δεν θα αποτελεί πρόβλημα. Αλλά καθώς μπορεί να έχει λίγη υγρασία εκεί κάτω, μερικά κορίτσια φορούν σερβιετάκια για να προστατεύουν τα ρούχα τους. Και είναι σημαντικό να αφήνεις την ευαίσθητη περιοχή σου να «αναπνέει» φορώντας βαμβακερά εσώρουχα, να αποφεύγεις τα τζιν που είναι υπερβολικά στενά στο καβάλο και να φοράς εσώρουχο όταν πέφτεις για ύπνο.  Έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα κολπικών ερεθισμών και λοιμώξεων.

Εάν οι κολπικές εκκρίσεις σου αρχίσουν να μυρίζουν άσχημα, αλλάξουν χρώμα, έχουν αίμα ή γίνουν πολύ έντονες, μπορεί να έχεις κάποια λοίμωξη, γι' αυτό ζήτησε από τον γιατρό σου να το ελέγξει. Η πιο πιθανή αιτία είναι η «κολπίτιδα», που είναι μία λοίμωξη από μύκητες. Συχνά προκαλείται από το γεγονός ότι η ευαίσθητη περιοχή έχει μεγάλη θερμοκρασία, όπως συμβαίνει λόγω των συνθετικών παντελονιών ή των πολύ στενών τζιν. Επίσης, το καλύτερο είναι να αποφεύγεις αρωματικά σαπούνια και αφρόλουτρα, και να προτιμάς ήπια, μη αρωματικά σαπούνια ή απλό νερό για τα γεννητικά όργανα.

Μην μπερδεύεις τις κολπικές εκκρίσεις με τις «σταγόνες αίματος», που εμφανίζονται όταν αιμορραγείς από τον κόλπο πολύ ελαφριά, συνήθως ανάμεσα στις περιόδους. Ενώ οι σταγόνες αίματος είναι γενικά ακίνδυνες, είναι καλή ιδέα να μιλήσεις με τον γιατρό σου καθώς θα μπορούσε να είναι ένδειξη μιας πάθησης που χρειάζεται προσοχή.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα