Πετσέτα μπάνιου

Από την εφηβεία και μετά, η γυναικεία υγιεινή είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Και όχι μόνο λόγω της περιόδου.

Είναι και γιατί αρχίζεις να ιδρώνεις πολύ περισσότερο από πριν και ο ιδρώτας έχει πιο έντονη οσμή. Όταν η μασχάλη και τα γεννητικά όργανά σου είναι καθαρά, μυρίζεις φρεσκάδα και νιώθεις άνετα.

Φυσικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείς την προσωπική υγιεινή κατά τη διάρκεια της περιόδου σου. Πέρα από την επιθυμία τους να είναι τα γεννητικά όργανα καθαρά και με αίσθηση φρεσκάδας, οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ευπαθείς σε βακτηριακές λοιμώξεις κατά την εμμηνόρροια, λόγω των αλλαγών στην ισορροπία του pH στον κόλπο. Έτσι, όταν πλένεις τα γεννητικά όργανα δύο φορές την ημέρα, όχι μόνο νιώθεις σιγουριά και μυρίζεις καλά, αλλά επίσης δεν κινδυνεύεις από λοιμώξεις.

Να πλένεις τα γεννητικά σου όργανα με χλιαρό νερό. Φρόντισε να μην χρησιμοποιείς αρωματικά σαπούνια ή αφρόλουτρα τα οποία ξηραίνουν τις ευαίσθητες βλεννογόνους μεμβράνες στον κόλπο και αναστατώνουν την ευαίσθητη ισορροπία του pH. Να χρησιμοποιείς ήπια, μη αρωματικά σαπούνια ή μόνο νερό. Και να πλένεις την περιοχή ακριβώς όπως κάθε άλλη φορά – εξωτερικά. Η πλύση στο εσωτερικό του κόλπου (γνωστή και ως "κολπική πλύση") είναι μία πραγματικά κακή ιδέα, ακόμα και στην περίοδό σου.

Προτείνεται να φοράς καθαρό εσώρουχο καθημερινά και να αλλάζεις τα προϊόντα υγιεινής σου συχνά για να αποφύγεις την έμμηνο οσμή. Είτε χρησιμοποιείς σερβιέτες περιόδου, όπως οι ​Σερβιέτες Ultra Thin είτε ταμπόν κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, πρέπει να αλλάζεις την προστασία σου τέσσερις με πέντε φορές την ημέρα, ή πιο συχνά όταν η έμμηνος ροή  είναι στην πιο έντονή της φάση – δηλ. τις πρώτες δύο ημέρες της περιόδου. Και να χρησιμοποιείς πιο παχιά σερβιέτα νύχτας όταν πας για ύπνο, ώστε να είσαι προστατευμένη από διαρροές και να μείνουν οι πιτζάμες και τα σεντόνια σου καθαρά.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, είναι καλή ιδέα να αποφεύγεις τα στενά ρούχα ή υφάσματα που δεν "αναπνέουν", όπως τα συνθετικά, γιατί μπορεί να προκαλούν αυξημένη υγρασία και θερμότητα. Σε αυτές τις συνθήκες ευνοείται η εμφάνιση των βακτηρίων. Προτίμησε τα βαμβακερά εσώρουχα και τα φαρδιά ρούχα για να παραμένεις φρέσκια και στεγνή. Και μην χρησιμοποιείς κολπικά αποσμητικά ή γυναικεία σπρέι. Τα προϊόντα αυτά είναι περιττά και μπορούν πράγματι να προκαλέσουν ερεθισμό.

Μια ακόμη συμβουλή είναι να αλλάζεις τα εσώρουχα και τα ρούχα σου μετά τη γυμναστική, καθώς ο ιδρωμένος καβάλος μπορεί να αφήσει αρκετά άσχημη αίσθηση και μυρωδιά. Και όταν σκουπίζεσαι μετά την τουαλέτα, φρόντισε να κινείσαι από μπροστά προς τα πίσω ώστε να μην μεταφέρονται επιβλαβή βακτήρια στον κόλπο σου. Τέλος, να κάνεις πάντα ασφαλές σεξ. Ειδικά εάν κάνεις σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει μετάδοση ή μόλυνση με αιματικές νόσους κατά την εμμηνόρροια.

Και εάν εξακολουθείς να ανησυχείς για την έμμηνο οσμή, μην ξεχνάς ότι είναι εντελώς φυσιολογικό ο κόλπος σου να έχει τη δική του αβλαβή μυρωδιά. Εάν διατηρείτε το σώμα σας καθαρό, αλλά εξακολουθείτε να παρατηρείτε έντονη οσμή, επισκεφτείτε τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να έχετε κάποια λοίμωξη.

Ακολουθήστε τα παραπάνω και βεβαιωθείτε ότι είστε καθαρή και άνετη κάθε μέρα.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα