Αγχωμένη γυναίκα

Κύκλος, ροή και περίοδος - είναι όλες λέξεις που κάνουν την εμμηνόρροιά σου να ακούγεται τόσο συνεπής όσον ένα ρολόι.

Αλλά, κάποια στιγμή, οι περισσότερες γυναίκες θα βιώσουν ακανόνιστο κύκλο. Θα πρέπει να ανησυχείς; Δίνουμε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις.

Τι είναι ο ακανόνιστος κύκλος;

Η μη φυσιολογική αιμορραγία μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι άρχισες να αιμορραγείς νωρίτερα ή αργότερα από το συνηθισμένο. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι βιώνεις ασυνήθιστα μικρή αιμορραγία ή πιο έντονη από την κανονική ροή. Ή μπορεί να σημαίνει απουσία της περιόδου σου(αμηνόρροια) ή ότι έχεις δύο περιόδους σε ένα μήνα (μητρορραγία).

Είναι φυσιολογικό να είναι ακανόνιστος ο κύκλος σου;

Εάν μόλις ξεκίνησε η περίοδός σου και δεν υπάρχει κανονικότητα, χαλάρωσε. Είναι φυσιολογικό να μην υπάρχει κανονικότητα τα πρώτα χρόνια. Η ωορρηξία σας δεν έχει ρυθμιστεί ακόμα σωστά. Μόλις ρυθμιστεί, η περίοδός σου θα γίνει πιο προβλέψιμη. Οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν ακανόνιστο κύκλο τουλάχιστον μία ή δύο φορές στη ζωή τους.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει ακανόνιστο κύκλο;

Απολύτως. Στην πραγματικότητα, είναι συχνό φαινόμενο το άγχος να επιβαρύνει την περίοδό σου. Μπορεί να αρχίζεις σε ένα νέο σχολείο ή μία καινούργια δουλειά. Μπορεί να έχεις προβλήματα με την ερωτική σου ζωή ή να είχες έναν οικογενειακό καβγά. Ή μπορεί ακόμα και να ενθουσιάστηκες με τις διακοπές, το γάμο ή τη μετακόμισή σου. Το άγχος παράγει μία ορμόνη που λέγεται κορτιζόλη. Μεγάλη ποσότητα αυτής στη ροή του αίματός σου μπορεί να επηρεάζει την ποσότητα οιστρογόνων και προγεστερόνης που παράγει το σώμα σου. Και αυτό μπορεί να επηρεάζει τον κύκλο της περιόδου σας. Όμως το άγχος δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Άλλες αιτίες ακανόνιστης περιόδου περιλαμβάνουν την αύξηση βάρους, την κακή διατροφή, την υπερβολική άσκηση, τις ορμονικές διαταραχές, τα αντισυλληπτικά, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

Μπορεί να έχετε περίοδο περισσότερες από μία φορά το μήνα;

Η αιμορραγία δύο ή περισσότερες φορές το μήνα θεωρείται ότι οφείλεται σε μία ορμονική διαταραχή. Συχνές ή ακανόνιστες περίοδοι μπορεί να αποτελούν ένδειξη ιατρικού προβλήματος ή λοίμωξης και υπερβολικά πολλή αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, μία έλλειψη σιδήρου. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να μάθετε εάν χρειάζεστε θεραπεία.

Μπορεί ο τοκετός να προκαλέσει ακανόνιστη περίοδο;

Όταν το σώμα περνά τον τοκετό, βιώνει αλλαγή στα ορμονικά επίπεδα. Και όταν αναστατωθούν τα ορμονικά επίπεδά σας, είναι φυσιολογικό να βιώσετε απουσία εμμηνόρροιας. Επίσης, ο θηλασμός μπορεί να κάνει την περίοδο να σταματήσει εντελώς και μπορεί να μην συνεχιστεί μέχρι να σταματήσετε. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε ωορρηξία. Εξακολουθείτε να μπορείτε να μείνετε έγκυος, γι' αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά για αντισύλληψη (το αντισυλληπτικό χάπι δεν συνιστάται για γυναίκες που μόλις γέννησαν). Όταν ξεκινήσει ξανά η περίοδός σας, μπορεί να είναι πιο ελαφριά και πιο σύντομη ή πιο μεγάλης διάρκειας και πιο έντονη από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Είναι συχνό για τις νέες μητέρες.

Θα πρέπει να κάνω κάτι για την ακανόνιστη περίοδο;

Μην ανησυχήσετε για τις ακανόνιστες περιόδους. Ο κύκλος περιόδου σας θα πρέπει να επιστρέψει ξανά στο φυσιολογικό μόνος του ή με μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Όμως εάν έχετε ακανόνιστη περίοδο για περισσότερο από τρεις μήνες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε τη διάρκεια και τη συχνότητα της περιόδου σας. Και εάν ανησυχείτε εάν σας έρθει ξαφνικά η περίοδος, πάντα να έχετε μερικές σερβιέτες μαζί σας. Για κάθε περίπτωση.

Period pants that let your body flow

No more old pants from the back of the drawer – update your period wear with our super comfy pants. They're washable and reusable and with their snug fit and soft feel, they're as comfy as your normal pants. Just pop them on and let your body flow.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα