Τι είναι η ανεστραμμένη ή κεκλιμένη μήτρα;
Στα περισσότερα γυναικεία σώματα η μήτρα έχει μια ελαφριά κλίση προς τα εμπρός, γεγονός που της επιτρέπει να εφαρμόζει άνετα μέσα στη λεκάνη. Μπορεί όμως η μήτρα να λυγίζει προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να είναι ανεστραμμένη. Ας δούμε πιο προσεκτικά τι σημαίνει αυτό.
Μπορεί να αισθάνεσαι λίγο παράξενα ή άβολα που η μήτρα σου βρίσκεται σε διαφορετική θέση, ωστόσο 1 στις 4 γυναίκες έχει ανεστραμμένη μήτρα. [1] Παραδόξως, όχι μόνο είναι σχετικά συχνό φαινόμενο, αλλά συνήθως δεν προκαλεί πόνο ή συμπτώματα και δεν επηρεάζει τις πιθανότητές σου να μείνεις έγκυος (αν το επιθυμείς!).
Ουσιαστικά, μια μήτρα θεωρείται ανεστραμμένη όταν έχει κλίση προς τα πίσω προς το ορθό σε αντίθεση με την κλίση προς τα εμπρός προς την ουροδόχο κύστη. Ωστόσο, όπως και τα περισσότερα μέρη του σώματος, η μήτρα κάθε γυναίκας είναι διαφορετική και μοναδική (ακόμη και η κατεύθυνση προς την οποία κλίνει!). Έτσι, παρόλο που η τυπική θέση της μήτρας είναι να κλίνει προς τα εμπρός, αν έχεις ανεστραμμένη μήτρα δεν σημαίνει ότι δεν είσαι φυσιολογική.
Πού οφείλεται η αναστροφή της μήτρας;
Τα αίτια του φαινομένου αυτού είναι συνήθως γονιδιακά, δηλαδή είναι ένα χαρακτηριστικό με το οποίο έχεις γεννηθεί. Παρόλα αυτά, είναι επίσης πιθανό να προκληθεί αναστροφή της μήτρας λόγω των παρακάτω:
Συμφύσεις:
Οι χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο μπορεί να προκαλέσουν το σχηματισμό ζωνών ουλώδους ιστού, που είναι γνωστές ως συμφύσεις, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να τραβήξουν τη μήτρα σε ανεστραμμένη θέση.
Ενδομητρίωση:
Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα ιστός παρόμοιος με το ενδομήτριο, δηλαδή την εσωτερική επένδυση της μήτρας. Αυτός ο ιστός μπορεί στη συνέχεια να «κολλήσει» τη μήτρα σε άλλα μέρη της πυέλου, με αποτέλεσμα η μήτρα να λυγίσει και να αναστραφεί.
Ινομυώματα:
Αυτοί οι μικροί καλοήθεις όγκοι αυξάνουν την πιθανότητα να έχεις ανεστραμμένη μήτρα.
Εγκυμοσύνη:
Η μήτρα συγκρατείται στη θέση της από ζώνες ιστού που λέγονται σύνδεσμοι. Κατά την εγκυμοσύνη οι σύνδεσμοι αυτοί μπορεί να τεντωθούν υπερβολικά και να χαλαρώσουν, επιτρέποντας στη μήτρα να γείρει προς τα πίσω. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μήτρα επανέρχεται στην προηγούμενη θέση της προς τα εμπρός μετά τον τοκετό, αλλά κάποιες φορές αυτό δεν συμβαίνει.
Ποια είναι τα συμπτώματα μιας ανεστραμμένης μήτρας;
Η ανεστραμμένη μήτρα σπάνια έχει συμπτώματα, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές γυναίκες μπορεί να μην ξέρουν καν ότι έχουν ανεστραμμένη μήτρα! [2] Συχνά, το ανακαλύπτουν μόνο όταν μείνουν έγκυος και κάνουν υπερηχογραφική εξέταση.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η ανεστραμμένη μήτρα μπορεί να προκαλέσει κάποια αισθητά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται συνήθως με διαταραχές, όπως η ενδομητρίωση ή η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, οπότε πρόσεξε για:
- Ελαφρύ πόνο στη διάρκεια της ερωτικής πράξης με διείσδυση
- Βαριές ή/και επώδυνες περιόδους
- Πίεση στην ουροδόχο κύστη (που μερικές φορές οδηγεί σε ακράτεια)
- Πόνο στη μέση
Εάν παρουσιάσεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφτείς το γιατρό σου για να ελέγξει εάν έχεις ανεστραμμένη μήτρα ή κάποια άλλη υποκείμενη πάθηση. Ο γιατρός σου θα σου δώσει τις καλύτερες συμβουλές και την κατάλληλη θεραπεία, αν χρειάζεται.
Θα επηρεάσει η ανεστραμμένη μήτρα τη γονιμότητά μου ή την πιθανότητα να μείνω έγκυος;
Μια συχνή παρανόηση που μπορεί να σε κάνει να ανησυχήσεις άδικα είναι ότι η αναστροφή της μήτρας εμποδίζει την εγκυμοσύνη. Όμως, η αναστροφή αυτή καθαυτή δεν πρόκειται να περιορίσει τις πιθανότητές σου να αποκτήσεις μωρό. Θα μπορείς να συλλάβεις το ίδιο εύκολα με μια γυναίκα που δεν έχει ανεστραμμένη μήτρα.
Η μόνη περίπτωση που η ανεστραμμένη μήτρα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σου είναι εάν έχει προκληθεί από άλλες καταστάσεις. Για παράδειγμα, ενδομητρίωση ή άλλα προβλήματα υγείας, όπως τα ινομυώματα ή η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου. Έτσι, αν σκέφτεσαι να μείνεις έγκυος ή έχεις πρόβλημα να μείνεις έγκυος, τότε καλό είναι να μιλήσεις με το γιατρό σου για τις επιλογές που έχεις και να σου δώσει συμβουλές γονιμότητας.
Γενικά, μπορεί να νιώσεις άγχος ή ανησυχία αν σου πουν ότι έχεις ανεστραμμένη μήτρα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς! Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα σε εμποδίσει να ζήσεις μια ομαλή καθημερινότητα ούτε να μείνεις έγκυος. Και αν ανησυχείς ότι κάποια άλλη πάθηση σου προκαλεί την αναστροφή της μήτρας ή αν νιώθεις αφύσικο πόνο στην περιοχή της λεκάνης σου, τότε θα ήταν σίγουρα καλή ιδέα να ζητήσεις τη γνώμη ενός γιατρού για να είσαι σίγουρη.
Δήλωση αποποίησης ιατρικής ευθύνης
Οι ιατρικές πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν μόνο πηγή πληροφόρησης, και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να αποτελούν βάση για οποιονδήποτε διαγνωστικό ή θεραπευτικό σκοπό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις.
[Παραπομπές]
[1] https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/retroverted-uterus#symptoms-of-a-retroverted-uterus
[2] https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/retroversion-of-the-uterus