Εξήγηση του ΣΤΣ

Μπορεί να έχεις ακούσει για το σύνδρομο τοξικού σοκ. Εάν ναι, πιθανόν να γνωρίζεις ότι σχετίζεται με τη χρήση ταμπόν.

Είναι μία σοβαρή πάθηση και, ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο να το πάθεις, εάν χρησιμοποιείς ταμπόν ή σκοπεύεις να τα δοκιμάσεις, είναι σημαντικό να έχεις τα δεδομένα ούτως ώστε να γνωρίζεις τι να αποφύγεις και τι να προσέξεις.

Ενώ είναι πραγματικά σπάνια, το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ ή ΣΤΣ είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση. Προκαλείται από μία τοξίνη που παράγεται σε βακτήρια που βρίσκονται συνήθως επάνω στο σώμα μας. Εάν αυτά τα βακτήρια μπουν στο σώμα, μπορεί να έχουν εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες. Για αυτό η υγιεινή είναι κλειδί όταν χρησιμοποιείται ταμπόν. Πάντα να πλένεις  τα χέρια σου πριν ξετυλίξεις και εισάγεις ένα ταμπόν, καθώς και μετά την εισαγωγή.

Το ΣΤΣ συχνά σχετίζεται με τη χρήση των ταμπόν, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε όποια κι αν είναι η ηλικία του. [1] Υπάρχει η πεποιήθηση ότι οι νέοι κινδυνεύουν ιδιαίτερα καθώς μπορεί να μην έχουν αναπτύξει ακόμα αρκετά αντισώματα για να καταπολεμήσουν την τοξίνη. Ενώ πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν ταμπόν χωρίς να βιώσουν προβλήματα με την υγεία τους, εκτιμάται ότι τα μισά περιστατικά του ΣΤΣ σχετίζονται με την εμμηνόρροια, παρότι η έρευνα δεν έχει οδηγήσει ακόμα σε ξεκάθαρη άποψη για το τι προκαλεί τη σχέση ανάμεσα στα ταμπόν και το ΣΤΣ. Στην πραγματικότητα τα ίδια τα ταμπόν δεν φέρουν τα βακτήρια που προκαλούν το ΣΤΣ αλλά η χρήση των ταμπόν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο.

Ενώ το ΣΤΣ μπορεί να εμφανιστεί με τη χρήση ταμπόν οποιασδήποτε απορροφητικότητας, ο κίνδυνος αυξάνεται εάν χρησιμοποιείται ταμπόν μεγαλύτερης απορροφητικότητας. [2] Γι' αυτό θα πρέπει πάντα να επιλέγεις τη χαμηλότερη απορροφητικότητα που ταιριάζει στη ροή σου. Έτσι όχι μόνον θα μειωθεί ο κίνδυνος για ΣΤΣ, αλλά η αφαίρεση του ταμπόν θα γίνεται πολύ πιο εύκολα. Έτσι, αντί να σκεφτείς ότι «είναι καλύτερα να είμαι σίγουρη, παρά να το μετανιώσω» και να πάρεις το πιο απορροφητικό ταμπόν, είναι στην ουσία καλύτερα να πάρεις ταμπόν μικρότερης απορροφητικότητας που ταιριάζει στη ροή σου.

Άφήσε το ταμπόν σου τυλιγμένο έως ότου είσαι έτοιμη να το βάλεις. Αφού πλύνεις τα χέρια σου, ξετύλιξε ένα καινούργιο, καθαρό ταμπόν, ακριβώς πριν το χρησιμοποιήσεις και μην το πειράξεις ούτε να το αφήσεις κάπου πριν το βάλεις. Εάν έχειςταμπόν στην τσάντα σου για κάποιο καιρό και το περιτύλιγμα έχει σκιστεί, πέταξέ το. Εάν το περιτύλιγμα σκιστεί, το ταμπόν μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια και να προκαλέσει λοίμωξη.

Αλλά υπάρχουν άλλα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να αναλάβεις για να μειωθεί ο κίνδυνος ΣΤΣ. Χρησιμοποίησε ταμπόν μόνον όταν είσαι σίγουρη ότι έχεις περίοδο – όχι όταν υποψιάζεσαι ότι πρόκειται να έρθει – και ποτέ για την καθημερινή κολπική έκκριση. Μην εισάγεις ταμπόν, εάν είναι επώδυνο και ποτέ μην εισάγεις περισσότερα από ένα ταμπόν την φορά. Πάντα να αλλάζετε το ταμπόν σας τακτικά, κατά προτίμηση κάθε τέσσερις ώρες. Ο περισσότερος χρόνος που μπορείτε να φοράτε ένα ταμπόν είναι οκτώ ώρες.

Ιδανικά, το βράδυ, χρησιμοποιείτε σερβιέτα Libresse όταν πέφτετε για ύπνο αντί για ταμπόν ή εάν χρησιμοποιείτε ταμπόν, βάλτε ένα καθαρό πριν πέσετε για ύπνο και βεβαιωθείτε ότι θα το βγάλετε οκτώ ώρες μετά, το αργότερο. Εάν είναι πιθανό, εναλλάσσετε το ταμπόν με σερβιέτα κατά την περίοδό σας. Και πάντα να βεβαιώνεστε ότι αφαιρείτε το ταμπόν σας στο τέλος της περιόδου σας.

Η αλήθεια είναι ότι το ΣΤΣ είναι εξαιρετικά σπάνιο. Αλλά, παρ' ολ' αυτά, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα. Παρ' όλο που σε μερικά μεμονωμένα περιστατικά, το ΣΤΣ μπορεί να αποβεί μοιραίο, εάν διαγνωστεί εγκαίρως, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ανάρρωσης. [3]

Στα συμπτώματα του ΣΤΣ μπορεί να συμπεριλαμβάνεται ξαφνικός υψηλός πυρετός, διάρροια, έμετος, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, ζάλη, το λευκό του ματιού, τα χείλη και η γλώσσα γίνονται έντονο κόκκινο ή/και εξάνθημα από έγκαυμα από τον ήλιο. [4] Το ΣΤΣ επιδεινώνεται πολύ γρήγορα. Εάν βιώσετε τα συμπτώματα αυτά, θα πρέπει να βγάλετε αμέσως το ταμπόν σας και να ζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, εξηγώντας στον γιατρό σας ότι έχετε περίοδο. Τα περισσότερα άτομα αναρρώνουν πλήρως με τη θεραπεία.

Βασικές πληροφορίες για το ΣΤΣ

Τσίμπημα από έντομο
1. Τα μισά περιστατικά αφορούν γυναίκες

Το 50% οφείλονται σε μόλυνση εγκαυμάτων, εξανθημάτων και τσιμπημάτων.

Άνδρες γυναίκες παιδιά
2. Ο κίνδυνος του ΣΤΣ αυξάνεται με τα ταμπόν μεγαλύτερης απορροφητικότητας

Πάντα να επιλέγεις η χαμηλότερη απορροφητικότητα για τη ροή σου.

Εξάνθημα
3. Συχνά συμπτώματα

Πυρετός, έμετος, διάρροια, εξάνθημα σαν έγκαυμα από ήλιο.

[Πηγές]

[Παραπομπές]

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα