Κορίτσια που ξυρίζονται

Περίπου όταν ξεκινά η περίοδός σου, το σώμα σου περνά από ένα σωρό αλλαγές. Συλλογικά, αυτές είναι γνωστές ως εφηβεία.

Στα σημάδια εφηβείας στα κορίτσια περιλαμβάνονται ο σχηματισμός στήθους και το ηβικό τρίχωμα, ενώ οι γοφοί σου μεγαλώνουν και έχεις κολπικές εκκρίσεις πριν ξεκινήσει η περίοδός σου. Όμως όλα αυτά μπορεί να μην συμβούν ταυτόχρονα. Γι' αυτό η εφηβεία είναι διαφορετική για όλους.

Βασικά εφηβεία σημαίνει ότι το σώμα σου βρίσκεται στη διαδικασία να αλλάξει από σώμα παιδιού σε σώμα ενηλίκου. Στα κορίτσια ξεκινά συνήθως στην ηλικία 10 και 16, αλλά μπορεί να ξεκινήσει και σε νεότερη ηλικία. Και τα κορίτσια συνήθως ωριμάζουν μερικά χρόνια πριν από τα αγόρια. Ενώ δεν θα ξυπνήσεις ένα πρωί και θα φαίνεσαι και θα νιώθεις εντελώς διαφορετική, το σώμα σου θα αρχίσει να φαίνεται σταδιακά λιγάκι νέο και άγνωστο. Μερικές φορές οι αλλαγές γίνονται γρήγορα, άλλες φορές γίνονται αργά.

Για πολλά κορίτσια, το πρώτο σημάδι της εφηβείας είναι ότι τα στήθη τους γίνονται ογκώδη και ευαίσθητα - ίσως και να πονάνε λιγάκι. Μπορεί να νιώθεις σαν να υπάρχει ένα μικρό μπιζέλι πίσω από τη θηλή σας. Ένα σουτιέν με καλή εφαρμογή θα πρέπει να σε ανακουφίσει από αυτή την ενόχληση και επίσης μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε ντροπή που μπορεί να νιώθεις για τις θηλές σου που φαίνονται μέσα από μπλουζάκια ή από την κίνηση του στήθους σου όταν περπατάς.

Μία άλλη κύρια αλλαγή είναι η εμφάνιση τριχών κάτω από τις μασχάλες σου, γύρω από τα γεννητικά όργανα και στα χέρια και τα πόδια σου. Εάν ντρέπεσαι για το τρίχωμα κάτω από τα χέρια και τα πόδια σου, δοκίμασε μια μέθοδο αποτρίχωσης από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπως κρέμα αποτρίχωσης. Πάντως μίλησε με τη μητέρα, τη θεία  ή τη μεγαλύτερη αδερφή σου για αυτό και να θυμάσαι να διαβάζεις πάντα τις οδηγίες.

Παρότι ενδέχεται να μην ξεκινήσει αμέσως η περίοδός σου, πιθανόν να έχεις λευκές εκκρίσεις που είναι ένα σημάδι ότι θα έρθει σχετικά σύντομα η πρώτη περίοδος. Επίσης είναι συχνό φαινόμενο να έχεις συμπτώματα όπως το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο και κοιλιακές κράμπες σε αυτό το στάδιο. Η πρώτη περίοδος, όταν έρθει, μπορεί να είναι ανοιχτόχρωμη ή απλά λίγες «σταγόνες αίματος». Να έχεις  σερβιέτες μαζί σου συνεχώς ώστε να είσαι προετοιμασμένη.

Μία από τις πιο ενοχλητικές σωματικές αλλαγές κατά την εφηβεία είναι η λιπαρότητα στο δέρμα και τα μαλλιά. Οι αδένες στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής αρχίζουν να παράγουν λιπαρότητα και μπορούν να σου δημιουργήσουν σπυράκια. Δεν θα κρατήσει για πάντα, αλλά εάν τα σπυράκια σου είναι εκτός ελέγχου, ρώτησε τον φαρμακοποιό σου για τις καλύτερες θεραπείες. Και διάλεξε ένα σαμπουάν ειδικά για λιπαρά μαλλιά. Όχι μόνον για να φαίνονται τα μαλλιά σας όμορφα, αλλά και να μην μεταφέρεται κι άλλη λιπαρότητα στο πρόσωπό σας.

Οι ιδρωτοποιοί αδένες σας επίσης δουλεύουν πιο σκληρά κατά τη διάρκεια της εφηβείας, γεγονός που σημαίνει ότι θα ιδρώνετε πιο πολύ και ότι ο ιδρώτας σας θα μυρίζει πιο έντονα. Να πλένεστε καλά καθημερινά, να χρησιμοποιείτε αποσμητικά και να φοράτε καθαρά ρούχα. Το ίδιο ισχύει και για τα γεννητικά σας όργανα, ιδιαιτέρως όταν έχετε κολπικές εκκρίσεις και περίοδο. Προσπαθήστε να πλένετε την περιοχή εκείνη δύο φορές την ημέρα.

Όλες αυτές οι αλλαγές και οι ορμόνες που τις προκαλούν μπορεί να σας κάνουν να έχετε κακή διάθεση και να ντρέπεστε, ιδιαιτέρως εάν η οικογένεια και οι φίλοι σχολιάζουν. Ζητήστε τους ήρεμα να σταματήσουν και θα καταλάβουν τι εννοείτε.

Συνέχισε να μαθαίνεις