Φίλοι

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό: η εφηβεία είναι δύσκολη. Αλλά είναι δύσκολη για πολλούς λόγους και δεν σχετίζονται όλοι με την περίοδο.

Τα προβλήματα αυτοπεποίθησης είναι από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην εφηβεία (και τη ζωή), οπότε είναι σημαντικό να βρεις τρόπους να νιώθεις καλύτερα για τον εαυτό σου.

Τα θέματα για τις έφηβες και την αυτοπεποίθηση δεν πρέπει να αγνοούνται. Αν η εσωτερική φωνή σου πάντα σε υποβιβάζει, ανάλαβε δράση. Εάν αφεθείς, μπορεί να κλειστείς στον εαυτό σου και να απομονωθείς. Ή να καταλήξεις να αμελείς τους φίλους σου ή τα μαθήματά σου. Μπορεί ακόμα και να εκδηλωθεί με διατροφικές διαταραχές ή τραυματίζοντας τον εαυτό σου.

Τι προκαλεί χαμηλή αυτοπεποίθηση; Λοιπόν, όταν ασκείς μεγάλη πίεση στον εαυτό σου για αρχή. Είναι καταπληκτικό το να έχεις φιλοδοξίες, βέβαια, όπως το να θέλεις να τρέξεις στην ύπαιθρο ή να γίνεις αστέρι της τεχνολογίας. Αλλά εάν στην πραγματική ζωή βρίσκεσαι εκατομμύρια μίλια μακριά από τους στόχους σου, το άγχος μπορεί να σε συνθλίψει. Γι' αυτό χαλάρωσε και δώσε μια ευκαιρία στον εαυτό σου. Συμβιβάσου και κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς προς το παρόν.

Εάν νιώθεις πεσμένη ψυχολογικά, μίλησε γι' αυτό με κάποιον που εμπιστεύεσαι όπως μια μεγαλύτερη αδερφή, μια θεία, έναν οικογενειακό φίλο ή έναν σχολικό σύμβουλο. Με τον χρόνο, όταν μοιράζεσαι τις ανησυχίες σου, θα τις βλέπεις από απόσταση και στο τέλος θα τις κάνεις να μοιάζουν ασήμαντες. Και ξέρεις όλα όσα διαβάζουμε συνέχεια για τη γυμναστική που εκτοξεύει τις ενδορφίνες  και μας ανεβάζει τη διάθεση; Είναι αλήθεια. Οπότε ήρθε η ώρα να γυμναστείς.

Λόγοι που μπορεί να νιώθεις θλίψη

Μείνε μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Έχει πλάκα να μοιράζεσαι τη ζωή σου στο Facebook, αλλά μπορεί να σε κάνει και να στεναχωρηθείς, ιδιαίτερα εάν σε κοροϊδεύουν. Προσπάθησε να μείνεις μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λίγο και συνδέσου αντ' αυτού με πραγματικούς ανθρώπους.

Εικόνα σώματος
Εικόνα σώματος

Μας περικυκλώνουν μη ρεαλιστικές εικόνες της «τέλειας» εικόνας, οπότε δεν είναι παράξενο που νιώθεις άσχημα για το σώμα σου που αναπτύσσεται. Να θυμάσαι απλά ότι όλοι μοιάζουν λίγο παράξενοι στην εφηβεία τους.

Κακοί φίλοι
Κακοί φίλοι

Εκτιμούν το πώς νιώθεις; Είναι πιστοί; Δείχνουν κατανόηση αν δεν θέλεις να κάνεις κάτι; Εάν η απάντηση σε αυτά είναι όχι, δεν μας κάνει εντύπωση ότι δεν νιώθεις καλά. Χρειάζεσαι νέα φιλαράκια.

[Πηγές]

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα