Μητέρα και μωρό

Μετά τον τοκετό πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν να χρησιμοποιήσεις ταμπόν, διαφορετικά κινδυνεύεις να πάθεις μόλυνση.

Η πρώτη αιμορραγία μετά τη γέννα ονομάζεται λοχεία, και θα πρέπει να χρησιμοποιείς σερβιέτες για λεχώνες. Περίμενε μέχρι την πρώτη εξέταση μετά τον τοκετό γύρω στις έξι εβδομάδες, πριν χρησιμοποιήσεις ταμπόν, και μόνο εφόσον το επιτρέψει ο γιατρός σου.

Όσο για το πότε θα επιστρέψει η περίοδός σου μετά τον τοκετό, αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τον αν θηλάζεις ή όχι. Αν θηλάζεις δεν θα έχεις περίοδο λόγω των ορμονών οι οποίες παράγουν γάλα που διατηρούν τα επίπεδα της προγεστερόνης και του οιστρογόνου χαμηλά και ευθύνονται για την ωορρηξία και τον έμμηνο κύκλο. Μόλις επιστρέψει η περίοδός σου, μπορεί να χρειαστεί πολύς καιρός για να ομαλοποιηθεί. Αυτό διαρκεί περισσότερο αν θηλάζεις.

Όταν ομαλοποιηθεί η περίοδός σου, είναι φυσικό να θέλεις να ξαναχρησιμοποιήσεις ταμπόν εφόσον το προτιμάς. Ίσως χρειαστείς μεγαλύτερο ταμπόν αν έχεις γεννήσει κολπικά. Ο κόλπος σου είναι πιο χαλαρός, τουλάχιστον για μερικούς μήνες μετά τον τοκετό, και ίσως δεν θα εφαρμόζει καλά το ταμπόν εσωτερικά. Αν σου συμβαίνει αυτό, δοκίμασε το επόμενο μέγεθος από αυτό που έχεις συνηθίσει. Συνέχισε να δοκιμάζεις μέχρι να βρεις το μέγεθος και την απορροφητικότητα που σε βολεύει. Να θυμάσαι, ιδανικά θα πρέπει να αλλάζεις το ταμπόν σου σχεδόν κάθε τέσσερις ώρες.

Illustration of a woman doing pelvic floor exercises on a blue background - Libresse

Αν χρησιμοποιείς κανονικά τα Libresse Discreet Super με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα, και δεν μένουν στη θέση τους, θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να δυναμώσει αρκετά το πυελικό έδαφος για να ξαναχρησιμοποιήσεις ταμπόν. Ρώτησε το γιατρό σου για ασκήσεις πυελικού εδάφους για να δυναμώσεις του μυς του κόλπου.

Ίσως χρειαστείς περισσότερη προστασία για λίγο όταν ξαναχρησιμοποιήσεις ταμπόν μετά τον τοκετό, γι' αυτό να φοράς σερβιέτα ή σερβιετάκι μαζί με το ταμπόν για να προστατεύεις τα ρούχα σου από διαρροές.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα