Φόρεσε καθαρό εσώρουχο

Είναι φυσιολογικές οι εκκρίσεις; Απολύτως. Οι κολπικές εκκρίσεις δεν είναι κάτι για να σας πιάνει πανικός. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι καλό.

Οι λευκές εκκρίσεις των γυναικών είναι ο τρόπος που έχει το σώμα για να διατηρείται καθαρό. Παράγονται φυσικά από τον τράχηλο της μήτρας και η ποσότητα διαφέρει καθ' όλη τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σας. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν πολλές κολπικές εκκρίσεις ακριβώς πριν από την περίοδο.

Δεν είσαι σίγουρη εάν η κολπική έκκρισή σου είναι φυσιολογική; Όσο είναι διάφανη, λευκού ή υποκίτρινου χρώματος και έχει ελάχιστη οσμή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν ανησυχείς σχετικά με το αν το εσώρουχό σου θα παραμείνει στεγνό, ή απλά σιχαίνεσαι την αίσθηση υγρασίας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σερβιετάκια. Όμως εάν οι κολπικές εκκρίσεις αρχίσουν να μυρίζουν πολύ περισσότερο απ' ό,τι συνήθως ή εάν το χρώμα γίνει πιο σκούρο κίτρινο ή πράσινο ή εάν υπάρχει ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα, επισκέψου τον γιατρό σου. Μπορεί να έχεις λοίμωξη.

Σταδιακά, θα μάθεις τι είναι φυσιολογικό για εσένα καθώς οι κολπικές εκκρίσεις σου, διαφέρουν φυσιολογικά καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου . Έτσι θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις τη μη φυσιολογική κολπική έκκριση και να την αντιμετωπίσεις. Εάν ανησυχείς για αυτό, συζήτησέ το με τον γιατρό σου ή το νοσηλευτικό προσωπικό του σχολείου σου.

Ο κόλπος καθαρίζεται από μόνος του γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πλένεσαι εσωτερικά (αναφέρεται ως «κολπική πλύση»). Στην πραγματικότητα είναι πραγματικά κακή ιδέα. Η κολπική πλύση μπορεί να ταράξει τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο σας και να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις όπως κολπίτιδα ή βακτηριακή βαγίνωση. Η χρήση αρωματικών σαπουνιών και αφρόλουτρων μπορεί επίσης να προκαλέσει μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις. Γι' αυτό ποτέ να μην πλένεις τον κόλπο σου με οτιδήποτε ιδιαιτέρως αρωματικό. Χρησιμοποίησε ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό για να μένεις καθαρή και χωρίς λοιμώξεις.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα