Κορίτσι επάνω σε κρεβάτι

Το πιο πιθανό είναι ότι έχεις αρχίσει να νιώθεις ότι το σώμα σου περνά από πολλές αλλαγές. Αυτό λέγεται εφηβεία.

Είναι η στιγμή που το σώμα σου αλλάζει από σώμα παιδιού σε σώμα ενηλίκου. Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που θα βιώσεις είναι η περίοδός σου, όταν αρχίσεις δηλαδή να αιμορραγείς. Εάν νιώθεις άγχος για αυτό, να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη. Όλα τα κορίτσια περνούν από αυτό. Μετά από λίγους μήνες, είμαστε σίγουροι ότι θα αντιμετωπίζεις την περίοδό σου με αυτοπεποίθηση. Όμως μέχρι τότε, θέλουμε να σε βοηθήσουμε να νιώσεις πιο ήρεμη και πιο προετοιμασμένη απαντώντας σε κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις.

Τι είναι η περίοδος;

Είναι αυτό που συμβαίνει όταν το σώμα σου είναι αρκετά ώριμο για να μείνεις έγκυος. Κάθε μήνα η επένδυση της μήτρας  γίνεται πιο παχιά με ιστούς και οι ωοθήκεςαπελευθερώνουν ένα ωάριο. Εάν σπέρμα γονιμοποιήσει το ωάριο αυτό, ο ιστός μένει εκεί που βρίσκεται για να βοηθήσει στην εγκυμοσύνη. Εάν όμως το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, το σώμα σου αποβάλλει τον ιστό μέσω του κόλπου. Αυτός ο ιστός βρίσκεται στο αίμα που βλέπεις κατά τη διάρκεια της περιόδου σου και αυτή η μηνιαία διαδικασία λέγεται εμμηνόρροια.

Πότε θα σου έρθει η πρώτη σου περίοδος;

Τα περισσότερα κορίτσια αρχίζουν να έχουν ενδείξεις για την πρώτη τους περίοδο και αρχίζει η εμμηνόρροιά τους σε ηλικία μεταξύ 11 και 14 ετών, αλλά θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή από τα 8 έως τα 16 τους χρόνια. Να θυμάσαι ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, και γι' αυτό μία φυσιολογική ηλικία για τις φίλες σου ενδέχεται να μην είναι η ίδια για εσένα. Θα έχεις περίοδο μέχρι περίπου τα 50 σου χρόνια, όταν θα αρχίσει κάτι που λέγεται εμμηνόπαυση. Τότε το σώμα σου θα σταματήσει να έχει εμμηνόρροια και δεν θα μπορεί να κάνει πλέον παιδιά .

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την πρώτη σου περίοδο;

Θυμάσαι αυτές τις αλλαγές που λέγαμε; Εάν νιώσεις ότι τα το στήθος σου μεγαλώνει, εάν έχεις αρχίσει να βγάζεις τρίχες στην ηβική χώρα και εάν παρατηρήσεις λευκές εκκρίσεις στο εσώρουχό σου, τότε δεν θα αργήσει να σου έρθει η πρώτη σου περίοδος. Όταν αρχίσει, ενδέχεται να βιώσεις επίσης το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (ΠΕΣ). Προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο περιόδου (κράμπες στην κοιλιά σας), αλλαγές στη διάθεση, πρήξιμο, πόνο στην πλάτη, αύξηση βάρους και δερματικές εξάρσεις.

Πόσο διαρκεί η πρώτη περίοδος;

Ο μέσος χρόνος αιμορραγίας είναι μεταξύ τεσσάρων ή πέντε ημερών, αλλά η περίοδός σας μπορεί να κρατήσει από τρεις έως οκτώ ημέρες. Και πάλι, όλοι είναι διαφορετικοί. Η περίοδός σας είναι μέρος του έμμηνου κύκλου σας, που ξεκινά την πρώτη ημέρα της αιμορραγίας και τελειώνει την ημέρα πριν ξεκινήσει η επόμενή σας περίοδος. Ο μέσος όρος του μήκους του κύκλου είναι 28 ημέρες αλλά μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος.

Πόσο αίμα είναι φυσιολογικό;

Μπορεί να φαίνεται ότι βγαίνει πολύ αίμα, αλλά πιθανόν δεν είναι περισσότερο από δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας. Είναι φυσιολογικό να αιμορραγείτε πιο πολύ τις πρώτες μέρες της περιόδου σας.

Συνέχισε να μαθαίνεις