Illustration of woman waiting for period

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να περιμένεις περίοδο.

Το να προβλέψεις πότε θα χρειαστείς τις σερβιέτες σου  και μερικά παυσίπονα δεν είναι πάντα εύκολο. 

Είτε περιμένεις την πρώτη σου περίοδο είτε έχεις πλέον συνηθίσει να αναρωτιέσαι πότε θα σου έρθει, υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές ενδείξεις ότι η περίοδός σου θα έρθει σύντομα.

Πότε θα έχω την πρώτη μου περίοδο;

Το πότε έρχεται η  πρώτη περίοδος  διαφέρει σε κάθε κορίτσι. Στα περισσότερα κορίτσια αρχίζει σε ηλικία μεταξύ 11 και 14 ετών, αλλά θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή από τα 8 έως τα 16 τους χρόνια. Ρώτησε τη μαμά σου ή κάποια κοντινή σου συγγενή πότε είχαν εκείνες την πρώτη τους περίοδο για να μπορέσεις και εσύ να υπολογίσεις πότε περίπου. Θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν, να σε κατευθύνουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις που μπορεί να έχεις. Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι πολύ – η περίοδός σου θα έρθει κάποια στιγμή! Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να έχεις υπομονή και να αφήσεις το σώμα σου να αναπτυχθεί με τους δικούς του ρυθμούς. 

Παρόλο που δεν είναι δυνατόν να προβλέψεις πότε ακριβώς θα συμβεί, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το σώμα σου είναι σχεδόν έτοιμο

Πώς να προετοιμαστώ για την πρώτη μου περίοδο;

Το να αρχίσεις να έχεις περίοδο είναι μόνο μία από τις αλλαγές της εφηβείας. Άλλες είναι ότι το στήθος σου μεγαλώνει, αρχίζεις να βγάζεις τρίχες σε σημεία που δεν υπήρχαν πριν (όπως στις μασχάλες σου ή στην ηβική χώρα) και έχεις κολπικές εκκρίσεις. Όλα αποτελούν ενδείξεις ότι δεν θα αργήσει να έρθει η πρώτη σου περίοδος! Για περισσότερες πληροφορίες, διάβασε τον οδηγό μας σχετικά με τις  σωματικές αλλαγές που μπορεί να δεις κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζεις ακριβώς πότε θα σου έρθει η πρώτη σου περίοδος, αλλά μπορείς να προετοιμαστείς για όταν τελικά θα έρθει! Εάν έχεις κάποιες από τις παραπάνω ενδείξεις, η περίοδός σου μπορεί να ξεκινήσει σύντομα. Έτσι, ίσως θέλεις να έχεις μερικές  σερβιέτες  στη σχολική σου τσάντα και μια αλλαξιά εσώρουχα σε περίπτωση που τα χρειαστείς. Είναι όμως σημαντικό να θυμάσαι ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να έρθει ξαφνικά και να δεις μερικές σταγόνες αίμα στο εσώρουχό σου, είτε πρόκειται για την πρώτη είτε για την εκατοστή σου περίοδο! Είναι επίσης απόλυτα κατανοητό ότι αυτοί οι λεκέδες σε κάνουν να νιώθεις άβολα, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλες μας.

Πότε θα μου έρθει περίοδος;

Πριν ξεκινήσει η περίοδος, τα επίπεδα ορμονών στο σώμα σου αρχίζουν να διακυμαίνονται προκαλώντας σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Αυτό είναι γνωστό ως ΠΕΣ (προεμμηνορυσιακό σύνδρομο). Μπορεί να παρατηρήσεις συγκεκριμένες σωματικές ενδείξεις όπως πρήξιμο, σπυράκια, μαλλιά που φαίνονται λαδωμένα ή πόνο στο στήθος. Ορισμένες γυναίκες έχουν αλλαγές στη διάθεσή τους, όπως πολύ έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις ή είναι ευερέθιστες. Όλα αποτελούν σημάδια ότι η περίοδός σου μάλλον είναι έτοιμη να ξεκινήσει. 

Μερικές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο να καταγράψεις τα προεμμηνορυσιακά σου συμπτώματα έτσι ώστε να μπορείς να βλέπεις τα σημάδια στο σώμα σου και να αναγνωρίζεις τα συγκεκριμένα μοτίβα σε διάφορα στάδια του κύκλου σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς έναν υπολογιστή περιόδου για να μπορείς να προβλέπεις με μεγαλύτερη ακρίβεια την επόμενη περίοδό σου. 

Παρόλο που οι ενδείξεις ότι σου έρχεται περίοδος είναι σημαντικές, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για επιστήμη ακριβείας! Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος να μάθεις πότε θα ξεκινήσει η περίοδός σου και το να ανησυχείς δεν θα την κάνει να έρθει πιο γρήγορα. Ηρέμησε, κάνε κάτι για να ξεχαστείς και βεβαιώσου ότι έχεις αρκετές προμήθειες σε προϊόντα υγιεινής εάν χρειαστείς κάτι. 

Το να μην ξέρεις πότε ακριβώς θα σου έρθει περίοδος μπορεί ορισμένες φορές να μη είναι εύκολο και να δυσκολεύει τον προγραμματισμό σου για τις επόμενες μέρες. Όταν όμως αισθάνεσαι έτσι, να θυμάσαι πόσο υπέροχο είναι το σώμα σου που διατηρείται σε φόρμα, ακόμη και εάν νιώθεις ότι η περίοδός σου δεν θα έρθει ποτέ.

Για γονείς: Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι η κόρη σας θα ξεκινήσει να έχει περίοδο;

Εάν η κόρη σας πλησιάζει στη εφηβεία είναι μια καλή στιγμή να αρχίσετε να συζητάτε μαζί της το θέμα. Μπορεί να παρατηρήσετε πρώιμα σημάδια ότι η κόρη σας θα αρχίσει να έχει περίοδο, όπως το ότι θα ζητήσει να φοράει σουτιέν ή θα κάνει ερωτήσεις για τις τρίχες στις μασχάλες.

Σε αυτή τη διαδικασία το ίδιο το νεαρό κορίτσι θα βιώσει τόσο συναισθηματικές όσο και σωματικές αλλαγές και αναμφίβολα θα χρειαστεί τη στήριξη μιας γονεϊκής φιγούρας. Μπορεί να νιώθετε λίγο αμήχανα να την βοηθήσετε να νιώσει προετοιμασμένη μιλώντας της για όσα πρόκειται να συμβούν καθώς και για τα κατάλληλα προϊόντα. Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν το παιδί τους όταν αρχίζει να έχει περίοδο;

Αρχικά, είναι σημαντικό να αρχίσετε να μιλάτε με την κόρη σας για την περίοδο ή/και την εφηβεία από νωρίς, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να μην νιώθει άβολα να θίξει το θέμα. Σε αυτές τις συζητήσεις θα βοηθούσε να διατηρήσετε έναν κάπως ελαφρύ αλλά πληροφοριακό τόνο και να καταρρίψετε τους φόβους ότι το να αρχίσει ένα κορίτσι να έχει περίοδο είναι ντροπιαστικό και μη φυσιολογικό, ενώ είναι απλώς ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξής μας! Παρέχοντας στην κόρη σας πρακτική γνώση την βοηθάτε για τη στιγμή που θα της έρθει περίοδος καταρρίπτοντας τους τρομακτικούς μύθους για την περίοδο και ενημερώνοντάς την ποια προϊόντα περιόδου να αγοράσει.

Δήλωση αποποίησης ιατρικής ευθύνης

Οι ιατρικές πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν μόνο πηγή πληροφόρησης, και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να αποτελούν βάση για οποιονδήποτε διαγνωστικό ή θεραπευτικό σκοπό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις.

Συνέχισε να μαθαίνεις