Απεικόνιση τύπων ΑΓΓΟ

Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (γνωστός και ως ΑΓΓΟ) είναι η διαδικασία που περιλαμβάνει την αφαίρεση ή την περικοπή οποιουδήποτε μέρους των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, αλλά το να μάθουμε για τον ΑΓΓΟ είναι σημαντικό εάν θέλουμε να συμβάλλουμε στην καταπολέμησή του.

Ο ΑΓΓΟ δεν είναι ένα θέμα που θίγουμε στις χαλαρές συζητήσεις μας, μέσα στις σχολικές αίθουσες, στο σπίτι ή σε κάποιο δείπνο με φίλους. Ωστόσο, απλώς και μόνο επειδή δεν είναι ένα εύκολο ή χαλαρό θέμα συζήτησης, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το αγνοήσουμε εντελώς. Η κατανόηση τέτοιων πιο σοβαρών και συνταρακτικών ζητημάτων είναι που συμβάλλει ουσιαστικά στη διάδοση της πολυπόθητης ευαισθητοποίησης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ΑΓΓΟ αναφέρεται σε όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνουν την μερική ή ολική αφαίρεση ή άλλο τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (χείλη, κλειτορίδα και άνοιγμα του κόλπου) για μη ιατρικούς σκοπούς. [1] 

Ο ΑΓΓΟ αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως σημαντική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και ως μια βίαιη πράξη διάκρισης κατά των γυναικών. Εκτιμάται ότι περίπου 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί ένα είδος ΑΓΓΟ, με την συντριπτική πλειονότητα να προέρχεται από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (όπου συναντώνται κυρίως τέτοιες πρακτικές). 

Συνέχισε να διαβάζεις εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τον ΑΓΓΟ καθώς και για το τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις...

Ποια είναι τα είδη του ΑΓΓΟ;

Στα πλαίσια του ΑΓΓΟ, αναγνωρίζεται ευρέως ότι υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι, κάθε ένας από τους οποίους περιλαμβάνει κάποιου είδους αφαίρεση ή τραυματισμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους τέσσερις τύπους ΑΓΓΟ δεν θεωρείται ούτε λιγότερο επώδυνος ούτε περισσότερο αποδεκτός - πρόκειται απλώς για έναν τρόπο ταξινόμησης των τεχνικών διαφορών ανάμεσα στις πρακτικές ΑΓΓΟ. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Τερματισμό του ΑΓΓΟ [2], οι 4 διαφορετικοί τύποι είναι:

Τύπος 1: κλειτοριδεκτομή

Ο πρώτος τύπος ΑΓΓΟ περιλαμβάνει την μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας.

Τύπος 2: εκτομή

Στο Τύπο 2, που είναι γνωστός και ως «εκτομή», γίνεται και πάλι μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας και των μικρών χειλέων. Επιπλέον, ορισμένες φορές γίνεται εκτομή και των μεγάλων χειλέων.

Τύπος 3: αγκτηριασμός

Ο αγκτηριασμός είναι η διαδικασία στένωσης του κολπικού ανοίγματος. Πραγματοποιείται με την κοπή και συρραφή των μικρών ή/και των μεγάλων χειλέων για τη δημιουργία καλύμματος.

Τύπος 4

Ο τέταρτος τύπος ΑΓΓΟ αφορά κάθε άλλη επιβλαβή για τα γυναικεία γεννητικά όργανα διαδικασία, η οποία γίνεται για μη ιατρικούς λόγους. Παραδείγματος χάρη, διάτρηση, τρύπημα, περικοπή, γδάρσιμο και καυτηριασμός οποιουδήποτε μέρους των γεννητικών οργάνων.

Γιατί γίνεται ο ΑΓΓΟ σε ορισμένες χώρες;

Παρόλο που ο ΑΓΓΟ είναι παράνομος στις περισσότερες χώρες του κόσμου, δυστυχώς γίνεται ακόμη σε ορισμένες χώρες λόγω ποικίλων πολιτισμικών, θρησκευτικών και κοινωνικών πεποιθήσεων. Σε ορισμένες κοινότητες η πρακτική του ΑΓΓΟ θεωρείται ένα τελετουργικό για τα κορίτσια που τα προετοιμάζει για την ενηλικίωση και τον γάμο. Επικρατεί επίσης η αντίληψη ότι μια γυναίκα είναι «ακάθαρτη» ή «αμφίβολης ηθικής» πριν υποβληθεί σε ΑΓΓΟ. [3] 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές δικαιολογίες για τη συνέχιση αυτής της επεμβατικής πρακτικής. Είναι, όμως, ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε ότι καμία από αυτές δεν συνιστά βάσιμο (ούτε καν πραγματικό) λόγο για μια πρακτική που μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως μια καταναγκαστική πράξη βίας κατά των γυναικών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος που να την δικαιολογεί.

Ποιες είναι οι συνέπειες του ΑΓΓΟ;

Όπως είπαμε, η πρακτική του ΑΓΓΟ δεν προσφέρει οφέλη για την υγεία. Αντιθέτως, στη πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο θύμα, γεγονός που αποτελεί ακόμη έναν λόγο για να ταχθούμε ενάντια σε αυτή την πρακτική. Όπως μπορείς να φανταστείς, η αφαίρεση οποιουδήποτε μέρους των γεννητικών οργάνων είναι μια εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία, ειδικά όταν συνοδεύεται από τις συναισθηματικές επιπλοκές μιας εξαναγκαστικής αλλαγής ενός τόσο ζωτικού μέρους του σώματός μας.

Ο ΑΓΓΟ μπορεί να έχει πολύ επιβλαβείς και μεγάλης διάρκειας επιπτώσεις στον οργανισμό. Ορισμένες από αυτές είναι πρήξιμο των γεννητικών ιστών, πόνος κατά την επαφή, υπερβολική αιμορραγία, επώδυνη και παρατεταμένη περίοδος, συνεχείς λοιμώξεις (που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα), προβλήματα του ουροποιητικού, επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού, και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και θάνατο. [4] 

Και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ΑΓΓΟ μπορεί να προκαλέσει και σωρεία συναισθηματικών προβλημάτων όπως κατάθλιψη, άγχος, μετατραυματική αγχώδη διαταραχή, flashback της στιγμής του ακρωτηριασμού, προβλήματα ύπνου και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Όπως βλέπεις, οι συνέπειες του ΑΓΓΟ είναι βάναυσες και ορισμένες φορές ακόμη και μοιραίες. Αυτές οι σωματικές και συναισθηματικές συνέπειες είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να βιώνει κανείς, ειδικά ευάλωτα κορίτσια που είναι συχνά ανήλικα και αναγκάζονται να υποστούν ΑΓΓΟ. Ακόμη και εάν είναι δύσκολο και λυπηρό να βλέπουμε τον κατάλογο με τις ακρωτηριαστικές συνέπειες που μπορεί να έχει ο ΑΓΓΟ στις γυναίκες και τα κορίτσια, υπάρχουν ακόμη πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να συμβάλουμε στην προστασία των μελλοντικών γενεών.

Τι μπορείς να κάνεις για να συμβάλεις στην καταπολέμηση του ΑΓΓΟ;

Το να μαθαίνεις για αυτές τις ντροπιαστικές πράξεις βίας που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο μπορεί να σε γεμίσει απελπισία. Μπορεί επίσης να σε βάλει στη διαδικασία να σκεφτείς τι γίνεται σήμερα για την καταπολέμηση του ΑΓΓΟ σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και τι μπορείς να κάνεις εσύ προσωπικά για να μπει ένα τέλος σε αυτή την απάνθρωπη πρακτική.

Εάν όντως θέλεις να εμπλακείς, υπάρχει πληθώρα πηγών εκεί έξω μέσω των οποίων μπορείς να αναλάβεις δράση σήμερα κιόλας! Για παράδειγμα, διεθνείς εκστρατείες όπως η δράση του ΟΗΕ «End FGM» (Τέλος στον ακρωτηριασμό) έχουν δημοσιεύσει επίσημο υλικό το οποίο μπορείς να αναρτήσεις στα κοινωνικά σου δίκτυα ώστε να συμβάλεις στη διάδοση του προβλήματος και στη πυροδότηση συζητήσεων για τον ΑΓΓΟ. Υπάρχει επίσης μια δράση στην οποία μπορείς να συμμετάσχεις στο πλαίσιο του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, ώστε να ενισχύσεις την πίεση για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών μια για πάντα.

Και εάν ανησυχείς ότι μπορεί να κινδυνεύεις από ΑΓΓΟ, είναι σημαντικό να δίνεις μεγάλη σημασία σε όλα τα προειδοποιητικά σημάδια. Για παράδειγμα, εάν η περίοδός σου ξεκίνησε πρόσφατα, ή η καταγωγή σου είναι από κάποιο μέρος στο οποίο συνηθίζεται ο ΑΓΓΟ και η οικογένειά σου προγραμματίζει να επισκεφθείτε αυτή την χώρα.

Επίσης, μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με αυτές τις οργανώσεις για συνεχή υποστήριξη εάν έχεις πέσει θύμα ΑΓΓΟ.


Η συζήτηση για οποιοδήποτε θέματα σχετίζονται με την ευαίσθητη περιοχή μας θα ρίξει φως στη σπουδαιότητά τους και θα βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους. Η ενθάρρυνση και άλλων γυναικών και κοριτσιών να μιλήσουν θα βοηθήσει επίσης στην άρση του στίγματος για τις πιο ευαίσθητες εμπειρίες μας και στον περιορισμό του αισθήματος ντροπής. Και ποιος ξέρει, μπορεί απλώς παίρνοντας θέση ενάντια στον ΑΓΓΟ να βοηθήσεις κάποια άλλη γυναίκα να πάρει κουράγιο και να μοιραστεί τις δικές της εμπειρίες.

Για να μάθεις περισσότερα για τις πρωτοπόρες πρωτοβουλίες μας για την βελτίωση της ευεξίας της ευαίσθητης περιοχής, επισκέψου τη σελίδα μας Project V.

Δήλωση αποποίησης ιατρικής ευθύνης

Οι ιατρικές πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν μόνο πηγή πληροφόρησης, και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να αποτελούν βάση για οποιονδήποτε διαγνωστικό ή θεραπευτικό σκοπό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις.

Project V

Η οικολογική μας δέσμευση εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία μας Project V για την υποστήριξη της ευημερίας των γυναικών και του κόσμου στον οποίο ζουν. Επειδή δεν μπορούμε να φροντίζουμε για την υγεία μας χωρίς να φροντίζουμε τον πλανήτη μας.

[Αναφορές]

[1]  https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/female-genital-mutilation

[2]  https://www.endfgm.eu/female-genital-mutilation/what-is-fgm/

[3]  Sakeah, Evelyn et al. “Persistent female genital mutilation despite its illegality: Narratives from women and men in northern Ghana.” PloS one vol. 14,4 e0214923. 22 Apr. 2019, doi:10.1371/journal.pone.0214923 

[4]  https://www.nhs.uk/conditions/female-genital-mutilation-fgm/