Νυχτερινές εφιδρώσεις

Οι γυναίκες γεννιούνται με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, γι’ αυτό το τέλος της ωορρηξίας συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σου κυριολεκτικά δεν έχουν άλλα ωάρια.

Καθώς σταματά η ωορρηξία, σταδιακά σταματά και η περίοδος. Επειδή δεν υπάρχει ωάριο, δεν χρειάζεται και η έκκριση της μήτρας.

Η εμμηνόπαυση προκαλείται όταν η παραγωγή ωαρίου δεν είναι δυνατή και οι ωοθήκες σου δεν απελευθερώνουν οιστρογόνα. Σε μερικές γυναίκες αυτό συμβαίνει σταδιακά, και σε άλλες γίνεται πιο άμεσα, που σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερη η επίδραση των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν πότε σταματά η ωορρηξία, αλλά κάποια σημάδια σε προειδοποιούν. Όπως η ακανόνιστη περίοδος, οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Με άλλα λόγια, τα συμπτώματα που συνδέονται παραδοσιακά με την προεμμηνόπαυση, την χρονική περίοδο που οδηγεί στην εμμηνόπαυση.

Η ακανόνιστη και απρόβλεπτη περίοδος κατά την προεμμηνόπαυση μπορεί να είναι βαριά τον ένα μήνα και ελαφριά τον άλλο, και μπορεί να διαρκεί λιγότερο ή περισσότερο. Μπορεί να χάσεις τον έλεγχο για το πότε ξεκινά και τελειώνει η περίοδός σου, και ο υπολογιστής ωορρηξίας δεν θα βοηθήσει, αφού ο σταθερός σου κύκλος δεν υπάρχει πια. Μερικές γυναίκες συνεχίζουν να έχουν περίοδο για χρόνια μετά τη διακοπή της ωορρηξίας, αλλά η περίοδός τους είναι απρόβλεπτη.

Όπως με την περίοδο, έτσι και τα ορμονικά επίπεδα γίνονται ακανόνιστα κατά την προεμμηνόπαυση. Είναι σύνηθες οι γυναίκες που πλησιάζουν τα 50 να μην έχουν ωορρηξία ένα μήνα, έτσι δεν παράγεται προγεστερόνη για να υπάρξει έμμηνος ρύση, ενώ τα επίπεδα οιστρογόνου αυξάνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σταγόνες αίματος κατά τον κύκλο σου ή μία μεγάλη ροή όταν ξεκινά η περίοδος.

Η ακανόνιστη περίοδος και οι σταγόνες αίματος σημαίνουν ότι πρέπει να είσαι προετοιμασμένη οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι. Να έχεις πάντα μαζί σου σερβιέτες και σερβιετάκια (όπως τα Libresse DailyFresh), για κάθε ενδεχόμενο.

Και μην ξεχνάς ότι ενώ η απρόβλεπτη αιμορραγία είναι συχνή κατά την προεμμηνόπαυση, μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος της μήτρας, γι’ αυτό να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου.

Ιατρική αποποίηση ευθύνης

Οι ιατρικές πληροφορίες σε αυτό το άρθρο παρέχονται μόνο ως πηγή πληροφόρησης, και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς. Να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα