Μοτίβο μήτρας για ταμπόν

Με λίγη εξάσκηση, θα συνηθίσεις τη χρήση των ταμπόν.

Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχεις για να τα χρησιμοποιείς σωστά και να παραμείνεις υγιής.

Μην το φοράς για περισσότερες από τέσσερις ώρες

Για πόση ώρα χρησιμοποιείς ένα ταμπόν  εξαρτάται από τη ροή σου. Το ταμπόν θα απορροφήσει το αίμα στον κόλπο και όταν είναι "γεμάτο" πρέπει να αφαιρεθεί. Πρέπει να αλλάζεις το ταμπόν σου σχεδόν κάθε τέσσερις ώρες. Αλλά εάν έχεις μεγάλη ροή, θα χρειαστεί να το αλλάζεις πιο συχνά ή να επιλέξεις ταμπόν με μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Εάν νιώθεις το ταμπόν κάπως να κολλάει όταν τραβάς το σκοινάκι και βγαίνει "στεγνό" μετά από τέσσερις ώρες, πιθανόν να χρειάζεσαι ταμπόν μικρότερης απορροφητικότητας. Εάν παρατηρήσεις το σκοινάκι από το ταμπόν σου να είναι λερωμένο και υγρό, το έχεις αφήσει για λίγο παραπάνω απ' ό,τι πρέπει.

Μπορείς να φοράς ταμπόν στον ύπνο

Ο μέγιστος χρόνος που μπορείς να αφήσεις ένα ταμπόν είναι οκτώ ώρες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να φορέσεις ταμπόν στον ύπνο αρκεί να σηκωθείς οκτώ ώρες αργότερα για να το αλλάξεις. Μπορεί να αποφασίσεις ότι είναι πιο εύκολο να φοράς σερβιέτα το βράδυ εάν κοιμάσαι έως αργά.

Ποτέ μην φοράς περισσότερα από δύο ταμπόν ανά φορά

Δεν θα πρέπει ποτέ να φοράς περισσότερα από ένα ταμπόν ανά φορά. Εάν χρησιμοποιήσεις διπλό ταμπόν, αυξάνεται ο κίνδυνος συνδρόμου τοξικού σοκ ή ΣΤΣ. Εάν η ροή σου είναι πολύ έντονη, να φοράς ταμπόν με μεγαλύτερη απορροφητικότητα και να αλλάζεις πιο τακτικά. Ή να φοράς σερβιέτα ως εφεδρική προστασία. Και αν ξεχάσεις ότι φοράς ήδη ταμπόν και μετά βάλεις κι άλλο; Τότε θα προσέξεις σύντομα μία δυσάρεστη μυρωδιά, που προκαλείται από τα βακτήρια που συγκεντρώνονται γύρω από αυτό που φοράς περισσότερο χρόνο. Βγάλε και τα δύο ταμπόν το συντομότερο δυνατόν. Επίσης μπορεί να βιώσεις κάποιο εξάνθημα και αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις, και στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να επισκεφτείς τον γιατρό σου. Και εάν φοβάσαι ότι το πρώτο ταμπόν έχει κολλήσει, ο γιατρός σου μπορεί να το βγάλει.

Δεν μπορείτε να φοράτε ταμπόν κατά τη διάρκεια του σεξ

Απαγορεύεται αυστηρά να φοράτε ταμπόν κατά τη διάρκεια του σεξ. Μπορεί να σπρώξει το ταμπόν ακόμα πιο μέσα στον κόλπο σας και να προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλη ενόχληση. Και, στην χειρότερη περίπτωση, εάν κολλήσει, θα μπορούσε να προκαλέσει λοίμωξη. Γι' αυτό ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνετε σεξ εάν αρέσει και σε εσάς και στον σύντροφό σας, πρέπει να βγάλετε πρώτα το ταμπόν σας.

Μπορείτε να ουρήσετε όταν φοράτε ταμπόν

Η ούρηση όσο φοράτε ταμπόν δεν είναι πρόβλημα. Τα ούρα σας βγαίνουν από την ουρήθρα, που είναι μία μικρή οπή μπροστά από τον κόλπο σας. Έτσι όταν ουρείτε δεν θα βραχεί το ταμπόν σας. Εάν θέλετε, μπορείτε να μετακινήσετε το σκοινάκι στην άλλη πλευρά ενώ ουρείτε για να μην βραχεί.

Απορροφητικότητα του ταμπόν
1.

Εάν το ταμπόν σου είναι στεγνό μετά από τέσσερις ώρες, χρειάζεσαι ταμπόν χαμηλότερης απορροφητικότητας.

Μόνον ένα ταμπόν
2.

Εάν χρησιμοποιήσεις δύο ταμπόν αυξάνεται ο κίνδυνος συνδρόμου τοξικού σοκ ή ΣΤΣ

Λοίμωξη
3.

Εάν φοράς ταμπόν κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να οδηγήσει σε ενόχληση.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα