Woman looking very happy in bed

Οργασμός, κορύφωση ή σημείο G. Πες το όπως θες. Ας μάθουμε τι είναι, πώς σε κάνει να νιώθεις και πώς να καταλαβαίνεις ότι το έχεις πετύχει

Αν είχες κάνει μαθήματα σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο, σίγουρα θα θυμάσαι πόσο άβολα ένιωθες. Όλοι τα θυμόμαστε. Από τη δυσκολία να μπει το προφυλακτικό σε μπανάνες μέχρι τις ατελείωτες λίστες με τα πιθανά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Για κάτι όμως που δεν μάθαμε αρκετά σε αυτά τα μαθήματα είναι σίγουρα ο οργασμός, και ειδικότερα ο γυναικείος οργασμός.  

Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους! Ορίστε όλα όσα πρέπει να ξέρεις...

Πώς νιώθεις όταν έχεις οργασμό;

Ο οργασμός μπορεί γενικά να οριστεί ως ένα αίσθημα έντονης ευχαρίστησης που συμβαίνει στη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. [1] Οι οργασμοί συνήθως περιλαμβάνουν ένα αίσθημα απελευθέρωσης μετά από σταδιακή αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης. Μοιάζει με τον ενθουσιασμό και την προσμονή που νιώθεις όταν ανεβαίνεις στο τρενάκι του λούνα παρκ και την έκρηξη αδρεναλίνης που σε πλημμυρίζει όταν ξαφνικά το τρένο κατρακυλάει στις ράγες. Στον οργασμό, όμως, αυτό το αίσθημα απελευθέρωσης έχει επίσης ως αποτέλεσμα τη σύσπαση του πέους ή του κόλπου, καθώς και των μυών της λεκάνης. [2] 

Παρόλο που είναι γενικά αποδεκτό ότι ο οργασμός είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, καθώς στη διάρκεια του οργασμού το σώμα σου απελευθερώνει ενδορφίνες που προκαλούν αισθήματα ζάλης και ευτυχίας, ο καθένας έχει τη δική του μοναδική σωματική αντίδραση στον οργασμό. Για παράδειγμα, μαζί με την αίσθηση των συσπάσεων στους μυς των γεννητικών οργάνων σου, είναι επίσης φυσιολογικό να νιώθεις ότι σου κόβεται η αναπνοή, ξαφνική έξαψη, ιδρώτα, μια ζεστή αίσθηση στα γεννητικά σου όργανα, σπασμούς στο σώμα, την ανάγκη να βογκήξεις ή να φωνάξεις δυνατά (ή ακόμα και όλα τα παραπάνω!). [3] 

Ο ανδρικός οργασμός περιλαμβάνει σχεδόν πάντα την εκσπερμάτιση ενός γκριζόλευκου, ζελατινώδους υγρού από την άκρη του πέους. Το υγρό αυτό λέγεται σπέρμα και περιέχει ένα μείγμα από σπερματοζωάρια και άλλα σωματικά υγρά. Και παρόλο που είναι δυνατό και οι γυναίκες να εκσπερματίσουν ένα διαυγές υγρό (γνωστό και ως squirting) στη διάρκεια του οργασμού, αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο. [4] 

Επίσης, ο οργασμός σου μπορεί να διαφέρει κάθε φορά που κάνεις σεξ. Κάποιες μέρες μπορεί να έχεις δυνατό οργασμό που μοιάζει με πυροτέχνημα μέσα στο σώμα σου που σε κάνει να θες να ουρλιάξεις από χαρά, ενώ άλλες μέρες μπορεί να αισθάνεσαι μόνο ένα μικρό σφίξιμο στους μυς του κόλπου σου, που εξακολουθεί να είναι το ίδιο ωραίο, αλλά λίγο διαφορετικό. Όποιος και αν είναι ο τύπος του οργασμού, απόλαυσέ τον. Είναι μια ξεχωριστή μορφή σωματικής και συναισθηματικής εκτόνωσης!

Πώς μπορώ να έχω οργασμό;

Οι οργασμοί είναι συνήθως μια σωματική αντίδραση στη σεξουαλική διέγερση. Αλλά η σεξουαλική διέγερση μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους και δεν συμβαίνει μόνο όταν κάνεις σεξ! Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να διεγερθείς σεξουαλικά (ή ακόμη και μη σεξουαλικά!) που θα σε οδηγήσουν σε οργασμό. 

Ίσως διαπιστώσεις ότι προτιμάς συγκεκριμένους τρόπους διέγερσης και αν δεν έχεις βρει ακόμα τι σου ταιριάζει, δεν πειράζει! Δώσε χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί και πειραματίσου με τη βοήθεια του συντρόφου σου.

Εξωτερική διέργεση της κλειτορίδας 

Η κλειτορίδα βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του αιδοίου σου και τις περισσότερες φορές δεν είναι ορατή εξωτερικά, καθώς συνήθως κρύβεται μέσα σε μια πτυχή δέρματος που λέγεται πόσθη. Παρόλο που είναι μικρή, η κλειτορίδα είναι πανίσχυρη, καθώς περιέχει πάνω από 15.000 νευρικές απολήξεις! [5] Επομένως, καταλαβαίνεις ότι διεγείροντας την κλειτορίδα, μπορείς να ερεθιστείς και ίσως να φτάσεις και σε οργασμό. 

Χάρη στο σχήμα της, η κλειτορίδα μπορεί να διεγερθεί είτε απευθείας με το άγγιγμα ή την τριβή της γενικής περιοχής του αιδοίου (από τον σύντροφό σου) είτε μπορεί επίσης να διεγερθεί εσωτερικά μέσω του κόλπου κατά τη διείσδυση. Όταν ερεθίζεσαι σεξουαλικά, η κλειτορίδα διογκώνεται λόγω της αύξησης της ροής του αίματος, προτού επανέλθει στο αρχικό της μέγεθος λίγο αργότερα.

Εσωτερική κολπική διέργεση

Η κολπική διέγερση συμβαίνει όταν οι μύες του κόλπου ενεργοποιούνται κατά τη διεισδυτική σεξουαλική δραστηριότητα. Μέσω του κόλπου, όμως, μπορεί να διεγερθεί και η κλειτορίδα! Έτσι, μπορεί να μην μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ του κολπικού και του κλειτοριδικού οργασμού. Ωστόσο, και οι δύο σε κάνουν να νιώθεις το ίδιο υπέροχα. 

Άλλοι τύποι διέργεσης

Δεν είναι μόνο ο κόλπος και η κλειτορίδα σου που έχουν τη δύναμη να σε διεγείρουν. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά πράγματα που μπορεί να σε ερεθίσουν σεξουαλικά. Μπορεί να ερεθιστείς εάν κάποιος αγγίξει το στήθος σου, τον πρωκτό, τα πόδια, τα αφτιά ή την κοιλιά σου. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος! 

Μπορεί, επίσης, να φτάσεις σε οργασμό ενώ γυμνάζεσαι (μέσω της αυξημένης ροής του αίματος στους γεννητικούς μυς), όταν κοιμάσαι ή ακόμη και όταν κάθεσαι σε μια καρέκλα (καθώς ορισμένες στάσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν ευκολότερα τους μυς της λεκάνης σου χωρίς καθόλου σωματικό άγγιγμα). Όλα εξαρτώνται από το προσωπικό σου γούστο. Οπότε μην αναλώνεσαι με το τι ερεθίζει τους άλλους. Βρες τι αρέσει σε σένα και τι ταιριάζει στο σώμα σου.

Τι γίνεται αν δεν μπορώ να φτάσω σε οργασμό;

Ναι, ο οργασμός είναι κάτι καταπληκτικό, αλλά η επιτυχία στο σεξ δεν πρέπει να βασίζεται στο αν θα φτάσεις σε οργασμό ή όχι. Εξάλλου, το θέμα είναι η σεξουαλική εμπειρία στο σύνολό της, όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα! Επίσης, δεν χρειάζεται να έχεις οργασμό μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσεις τον σύντροφό σου ή επειδή κάθε φορά που κάνει σεξ ένα ζευγάρι στις ταινίες, φτάνουν ως εκ θαύματος την ίδια στιγμή και οι δύο σε οργασμό. Σε διαβεβαιώνουμε ότι αυτό είναι μια εντελώς μη ρεαλιστική προσδοκία.

Είναι, επίσης, απολύτως φυσιολογικό να μην έχεις οργασμό κάποιες ημέρες ή για ορισμένες χρονικές περιόδους. Μερικές φορές, μπορεί να μην έχεις διάθεση, ίσως να νιώθεις ήδη σεξουαλικά ικανοποιημένη εκείνη τη μέρα ή μπορεί απλώς να είσαι κουρασμένη. 

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ίσως να μην μπορείς να έρθεις σε οργασμό εξαιτίας ενός παλαιότερου συναισθηματικού τραύματος ή επειδή παίρνεις κάποιο φάρμακο. Να θυμάσαι ότι πρόκειται για το σώμα σου και κανείς δεν πρέπει να σε πιέζει ή να περιμένει από εσένα να αντιδράσεις με συγκεκριμένο τρόπο. Αν θέλεις, μπορείς να μιλήσεις γι’ αυτά τα θέματα με κάποιο γιατρό ή σεξολόγο. Είναι επίσης χρήσιμο να έχεις κατά νου ότι καθώς μεγαλώνεις και μαθαίνεις περισσότερα για το σώμα σου, θα αρχίσεις να αναγνωρίζεις ποιες είναι οι σεξουαλικές προτιμήσεις σου, οπότε κάνε υπομονή και δώσε χρόνο στον εαυτό σου! 

Στην τελική, όταν το σεξ γίνεται με τη συναίνεση και των δύο συντρόφων θα πρέπει να είναι μια διασκεδαστική, ευχάριστη και ενθαρρυντική εμπειρία. Μπορεί επίσης να μην σου αρέσει καν ο οργασμός. Και αυτό είναι επίσης απολύτως αποδεκτό! Επιπλέον, δεν χρειάζεται να έχεις οργασμό για να απολαύσεις το σεξ. Απαλλάξου από την πίεση, άφησε το σώμα σου να σου δείξει το δρόμο και απόλαυσε τη διαδρομή!

Δήλωση αποποίησης ιατρικής ευθύνης

Οι ιατρικές πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν μόνο πηγή πληροφόρησης, και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να αποτελούν βάση για οποιονδήποτε διαγνωστικό ή θεραπευτικό σκοπό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις.[Παραπομπές]  

[1] https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/what-is-an-orgasm/ 

[2] https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/orgasm 

[3]  Safron, Adam. “What is orgasm? A model of sexual trance and climax via rhythmic entrainment.” Socioaffective neuroscience & psychology vol. 6 31763. 25 Oct. 2016 

[4] https://www.issm.info/sexual-health-qa/do-women-ejaculate/ 

[5] https://www.healthline.com/health/womens-health/clitoral-hood

Συνέχισε να μαθαίνεις