Couple lying in bed

Το σεξ στην περίοδο είναι ένα ζήτημα που δεν συζητάμε συχνά, και έτσι πολλές από εμάς έχουν ερωτήματα όπως το εάν είναι ασφαλές να κάνεις σεξ όταν έχεις περίοδο. Ή τι πιθανότητες έχεις να μείνεις έγκυος όταν έχεις περίοδο. Ας δούμε λοιπόν τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα (και σε πολλά ακόμη)!

Πιστεύουμε ότι η περίοδος δεν πρέπει να σε εμποδίζει να κάνεις οτιδήποτε θέλεις, είτε θέλεις να πας για κολύμπι, είτενα ασκηθείς είτε ακόμη και να κάνεις σεξ! Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν θίγουν το ζήτημα του σεξ στην περίοδο, αλλά εμείς είμαστε εδώ για να καταρρίψουμε τα ταμπού και να θέσουμε μερικά από τα δικά σου ερωτήματα. 

Φυσικά και μπορείς να κάνεις σεξ όταν έχεις περίοδο – αυτό προϋποθέτει ότι νιώθετε άνετα τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου! Εξάλλου, δεν υπάρχει τίποτα βρόμικο και ντροπιαστικό στο αίμα της περιόδου σου. Η περίοδος είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία και αποτελεί σημάδι ότι το σώμα σου είναι υγιές. Αντιθέτως, ο οργασμός μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον πόνο από τις κράμπες περιόδου και να λειτουργήσει και σαν λιπαντικό κατά τη διάρκεια του σεξ! [1] 

Δεν υπάρχει όμως κανένα πρόβλημα εάν απλώς εσύ δεν θέλεις, ή δεν αισθάνεσαι άνετα να κάνεις σεξ όταν έχεις περίοδο. Πραγματικά, η απόφαση είναι μόνο δική σου. Εάν όμως δεν είσαι σίγουρη συνέχισε να διαβάζεις ώστε να ενημερωθείς και να μπορέσεις να αποφασίσεις με βάση το πώς αισθάνεσαι και το τι είναι καλύτερο για σένα!

Πώς να κάνω σεξ όταν έχω περίοδο;

Το καταλαβαίνουμε, το τελευταίο που θέλεις να σκέφτεσαι όταν απολαμβάνεις μια ιδιαίτερη στιγμή είναι να μην λερώσεις τα σεντόνια σου. Το γεγονός όμως ότι το αίμα της περιόδου μπορεί να κάνει το κρεβάτι σου χάλια, δεν σημαίνει ότι είναι κάτι κακό για το ίδιο το σεξ! Εξάλλου, το σεξ υποτίθεται ότι είναι για να περνάς όμορφα και να απολαμβάνεις τη στιγμή. Εάν όμως θέλεις να μειώσεις τους λεκέδες και ίσως και να αποφύγεις τα πλυντήρια μέσα στο βράδυ, υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορείς να κάνεις. 

Η πετσέτα μπάνιου είναι σίγουρη επιτυχία όταν μιλάμε για σεξ στη περίοδο. Παρέχει ένα ανθεκτικό στρώμα ασφάλειας ανάμεσα στα άσπρα σου σεντόνια και τις πιθανές διαρροές αίματος. Επίσης, είναι πολύ πιο εύκολο να την βάλεις αμέσως για πλύσιμο αντί να πρέπει να αλλάξεις όλα τα σεντόνια σου. Εάν η πετσέτα είναι και σε σκούρο χρώμα θα κρύψει ακόμη καλύτερα τους λεκέδες!

Εναλλακτικά, υπάρχουν και συγκεκριμένες στάσεις στο σεξ που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του αίματος που θα προκαλέσει λεκέδες. Για παράδειγμα, στάσεις στις οποίες η ευαίσθητη περιοχή σου δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τα σεντόνια, τον καναπέ (ή όποια επιφάνεια έχεις επιλέξει εσύ!) μπορούν να μειώσουν τις πιθανές διαρροές. Μια άλλη ιδέα για να αποφύγεις την μεγάλη ακαταστασία είναι να κάνεις σεξ στο ντους. Το νερό θα ξεπλύνει γρήγορα το αίμα της περιόδου σου και δεν θα λερωθεί τίποτα!

Είναι ασφαλές να κάνεις σεξ στην περίοδό σου;

Το γεγονός ότι το σεξ στην περίοδο μπορεί να λερώσει τα σεντόνια σου, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ασφαλές από το σεξ τις υπόλοιπες μέρες! Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να διαδοθούν πιο εύκολα μέσω του αίματος. [2]

Εάν λοιπόν θέλεις να είσαι προστατευμένη από τέτοιου είδους λοιμώξεις πρέπει και πάλι να χρησιμοποιείς προφυλακτικό όπως και τις υπόλοιπες μέρες του κύκλουσου.

Τι πιθανότητες έχεις να μείνεις έγκυος όταν έχεις περίοδο;

Ενώ οι πιθανότητες να μείνεις έγκυος όταν έχεις περίοδο είναι χαμηλές, στην πραγματικότητα μπορείς να μείνεις έγκυος σε οποιοδήποτε στάδιο του κύκλου σου. Επίσης, το σπέρμα μπορεί να ζήσει μέσα στο σώμα σου για έως και πέντε μέρες – έτσι, απλώς επειδή έχεις αιμορραγία δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να γίνεις μαμά! [3] 

Φυσικά, υπάρχουν μερικές μέρες στις οποίες είσαι πιο γόνιμη από άλλες (ειδικά κατά την ωορρηξία), αλλά εάν δεν θέλεις να μείνεις έγκυος, θα πρέπει να χρησιμοποιείς κάποια μέθοδο αντισύλληψης ακόμη και όταν κάνεις σεξ κατά την περίοδο.

Ας μιλήσουμε για το σεξ στην περίοδο

Το εάν θα επιλέξεις να κάνεις σεξ όταν έχεις περίοδο ή όχι είναι πολύ προσωπική υπόθεση, αλλά λόγω του ταμπού που περιβάλλει το θέμα, πολλές από εμάς δεν το συζητάμε ποτέ. Όποια και εάν είναι η προσωπική σου προτίμηση, εμείς θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην αίσθηση ότι δεν μπορείς να μιλήσεις για το σεξ στην περίοδο ή για την ίδια την περίοδο και να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ανοιχτούν και να συζητάνε αυτά τα θέματα με ειλικρίνεια. 

Και εάν έχεις κάποιο σύντροφο, είναι σημαντικό να ρωτήσεις και να μάθεις τι προτιμά και τι αισθάνεται και εκείνος για το σεξ στην περίοδο – πρέπει να αρχίσουμε να αισθανόμαστε πιο άνετα να μιλάμε για αυτά τα πράγματα! Εξάλλου, μπορεί να μην απολαμβάνετε μια εμπειρία που θέλετε και οι δύο αλλά φοβάστε να συζητήσετε. 

Στο κάτω κάτω, το σεξ είναι δική σου επιλογή – μην αφήνεις λοιπόν την περίοδό σου να σου επιβάλλει πότε και πώς θα το κάνεις! Το σεξ είναι ένας υπέροχος τρόπος να απελευθερώνεσαι και να απολαμβάνεις μερικές ιδιαίτερες στιγμές με τον σύντροφό σου (ή και μόνη σου), και λίγο αίμα δεν θα έπρεπε να στέκεται εμπόδιο σε αυτό.

Δήλωση αποποίησης ιατρικής ευθύνης

Οι ιατρικές πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν μόνο πηγή πληροφόρησης, και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να αποτελούν βάση για οποιονδήποτε διαγνωστικό ή θεραπευτικό σκοπό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις.[Παραπομπές]

[1]  Whipple B, Komisaruk BR. Elevation of pain threshold by vaginal stimulation in women. Pain. 1985 Apr;21(4):357-367. doi: 10.1016/0304-3959(85)90164-2. PMID: 4000685. 

[2]  https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/can-you-have-sex-during-a-period/ 

[3]  https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/expert-answers/pregnancy/faq-20058504

Συνέχισε να μαθαίνεις