Γυναίκα που χρησιμοποιεί την εφαρμογή periodical

Άκουσες την λέξη ωορρηξία αλλά δεν είσαι σίγουρη τι σημαίνει; Μην ανησυχείς – είναι απλά μέρος του μηνιαίου έμμηνου κύκλου σου.

Κάθε μήνα, οι ορμονικές αλλαγές κάνουν μία από τις ωοθήκες σου να απελευθερώνει ένα ώριμο ωάριο το οποίο περνά μέσα σε μία από τις σάλπιγγές σου. Εάν, κατά τη διάρκεια της μετακίνησής του στη μήτρα, το ωάριο συναντήσει σπέρμα, τότε γονιμοποιείται και μπορεί να μείνεις έγκυος. Όμως, εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, αντ' αυτού βγαίνει από το σώμα σου, σε συνδυασμό με κάποια ποσότητα αίματος και μια έκκριση της μήτρας, που έχει παχύνει ώστε να προετοιμαστεί για ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Αυτός ο συνδυασμός αίματος και έκκρισης είναι η περίοδός σου.

Διάγραμμα ωοθηκών

Δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζεις πότε έχεις ωορρηξία, αλλά υπάρχουν μερικές ενδείξεις. Στα συμπτώματα ωορρηξίας περιλαμβάνονται ξαφνικός συνεχής πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα, γνωστός ως ‘mittelschmerz’ (γερμανική λέξη για ‘πόνος στη μέση’). Τείνει να είναι ήπιος πόνος, οπότε, εάν υποφέρεις, ή εάν ο πόνος συνεχιστεί για πολύ χρόνο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη για κάτι διαφορετικό και θα πρέπει να σε δεί ένας γιατρός. Επίσης μπορεί να νιώσεις έναν αμβλύ πόνο στην πλάτη ή ξαφνική πτώση στη θερμοκρασία του σώματός σου όταν έχεις ωορρηξία. Μπορεί να έχεις ρευστές κολπικές εκκρίσεις, που μοιάζουν με ωμό ασπράδι αβγού, ή να παρατηρήσεις ότι το στήθος σου γίνεται πιο ευαίσθητο. Μπορεί να είσαι και πιο ευαίσθητη σε μυρωδιές και οσμές.

Πότε έχουν ωορρηξία οι γυναίκες; Αυτό εξαρτάται από τη γυναίκα. Η ωορρηξία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ημέρα από την 11η μέχρι την 21η ημέρα του κύκλου . Τότε το σώμα σου είναι στην γόνιμη περίοδό του (είναι πιθανό να μείνεις έγκυος). Μεταξύ των συμπτωμάτων μετά την ωορρηξία, που είναι γνωστά και ως «ωχρινική φάση», είναι όταν η κολπική έκκρισή γίνεται λιγότερο υδαρής και πιο κρεμώδης. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν είσαι  έγκυος, η περίοδός σου θα πρέπει να έλθει περίπου 14 ημέρες μετά την ωορρηξία.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα