Αλλαγές στην εφηβεία

Αν βρίσκεσαι στην εφηβεία θα έχεις ήδη παρατηρήσει μερικές αλλαγές στο σώμα σου, όπως η ανάπτυξη του στήθους και της περιφέρειας.

Θα έχεις επίσης εντοπίσει και μεγάλες αλλαγές στην ευαίσθητη περιοχή σου. Πρόκειται για την περιοχή ακριβώς κάτω από τον αφαλό σου μέχρι ανάμεσα στα πόδια σου, που σχηματίζει το σχήμα V.

Ίσως να έχεις ήδη ηβικό τρίχωμα, που είναι πιο παχύ και άγριο από την υπόλοιπη τριχοφυΐα του σώματός σου. Και ίσως να έχεις παρατηρήσει μία μικρή ποσότητα κολπικών εκκρίσεων, ένα καθαρό ή κρεμώδες υγρό με μία ελαφριά οσμή. Μην ανησυχείς, είναι απόλυτα φυσιολογικό για κάθε κορίτσι. Κι ενώ οι αλλαγές αυτές σου φαίνονται παράξενες, συμβαίνουν για θετικούς λόγους. Το ηβικό τρίχωμα μειώνει την τριβή, για να μην προκαλούνται ερεθισμοί στην ευαίσθητη περιοχή σου, ενώ με τις εκκρίσεις καθαρίζεται ο τράχηλος και ενυδατώνεται ο κόλπος, που βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Φυσικά, μία ακόμα μεγάλη αλλαγή είναι η περίοδος. Η πρώτη περίοδος είναι συνήθως ελαφριά, ίσως μία μικρή ποσότητα αίματος, δηλαδή σταγόνες, ή ίσως είναι πολύ σκούρα, σχεδόν καφέ. Όλα αυτά τα συμπτώματα δεν είναι σταθερά στην αρχή, και δεν θα έχεις ένα προβλέψιμο μοτίβο για τον έμμηνο κύκλο σου. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό, η περίοδός σου σταδιακά θα ομαλοποιηθεί.

Το ηβικό τρίχωμα και οι εκκρίσεις προκαλούν πιο έντονη οσμή στην ευαίσθητη περιοχή σου, επειδή ο ιδρώτας και τα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν γρήγορα σε μία ζεστή και υγρή περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι μία καλή υγιεινή πρακτική είναι πολύ σημαντική. Να κάνεις ντους καθημερινά και να φοράς καθαρά ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, και θα νιώθεις πάντα φρέσκια και άνετη. Και μόλις αρχίσει η περίοδος, να αλλάζεις τη σερβιέτα σου συχνά και να χρησιμοποιείς Μαντηλάκια καθαρισμού για την  ευαίσθητη περιοχή, για να διατηρείσαι καθαρή.

Ο κόλπος καθαρίζεται από μόνος του γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πλένεσαι εσωτερικά (να κάνεις τη γνωστή «κολπική πλύση»). Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κολπίτιδα ή βακτηριακή βαγίνωση, γι’ αυτό καλύτερα να το αποφύγεις. Ίσως να διαπίστωσες ότι τα αρωματικά σαπούνια, τα αφρόλουτρα και τα αφροντούς προκαλούν ερεθισμούς στον κόλπο σου, γι’ αυτό να χρησιμοποιείς ένα σαπούνι χωρίς άρωμα ή ένα προϊόν για την ευαίσθητη περιοχή όπως το Gel καθαρισμού ευαίσθητης περιοχής της Libresse.

Για να είσαι καθαρή και άνετη, να σκουπίζεις την ευαίσθητη περιοχή σου μετά από κάθε χρήση της τουαλέτας με τα Μαντηλάκια καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής της Libresse, και μετά με χαρτί υγείας για να τη στεγνώσεις. Να ξυρίζεις ή να αποτριχώνεις την ευαίσθητη περιοχή σου για να είναι καθαρή και να μειώσεις τον ιδρώτα και τα βακτήρια. Να φοράς ένα σερβιετάκι κάθε μέρα, όπως τα Libresse DailyFresh, για να νιώθεις φρέσκια και να προστατεύεις το εσώρουχό σου.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα