Woman lying in bed wearing a shirt and lace pants that show her liner on

Παρόλο που μπορεί να σε αγχώσουν, οι καφέ κολπικές εκκρίσεις συνήθως δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να σε ανησυχεί.

Μερικές φορές η περίοδός σου μπορεί να αφήσει μερικά ίχνη αίματος στον κόλπο σου τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται με τις καθημερινές εκκρίσεις. Μπορεί να σε ανησυχήσουν εάν δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι, αλλά οι καφέ εκκρίσεις είναι απλώς κολπική βλέννα που έχει εμποτιστεί σε παλιό αίμα. Επειδή το αίμα ενδέχεται να έχει μείνει εκεί για καιρό, γίνεται πιο σκουρόχρωμο, γεγονός που εξηγεί το καφέ χρώμα στις εκκρίσεις σου. Εφόσον οι εκκρίσεις σου δεν έχουν έντονη, άσχημη οσμή, το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα.

Πότε είναι πιο πιθανό να έχω καφέ κολπικές εκκρίσεις;

Μπορεί να έχεις καφέ εκκρίσεις σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε στάδιο του κύκλου σου. Είναι πιο πιθανό να έχεις όταν ακολουθείς ορμονική αντισυλληπτική αγωγή, όταν είσαι έγκυος ή σεξουαλικά ενεργή. Ακόμη και εάν δεν ισχύει τίποτα από αυτά, πιθανότατα θα έχεις καφέ εκκρίσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου, για αυτό μην πανικοβληθείς όταν σου συμβεί.

Είναι φυσιολογικό να έχω παχιές καφέ κολπικές εκκρίσεις μετά την περίοδο;

Οι καφέ εκκρίσεις, ή καφέ κηλίδες, είναι πολύ συχνές μετά την περίοδο. Συνήθως διαρκούν περίπου δύο μέρες, αλλά μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή του κύκλου σου, και χωρίς σταθερή διάρκεια. Μπορεί να είναι από παχιές και σκούρες έως ελαφριές και κάπως άχρωμες, γεγονός που μπορεί να είναι κάπως σοκαριστικό! Όλα είναι απολύτως φυσιολογικά εφόσον πρόκειται απλώς για το παλιό αίμα που δεν έχει φύγει εντελώς από τη μήτρα σου από την προηγούμενη περίοδο. Για περισσότερες πληροφορίες δες το άρθρο μας για τηναιμορραγία μεταξύ περιόδων για να σταματήσεις να ανησυχείς.

Μπορεί όμως οι καφέ κολπικές εκκρίσεις να οφείλονται σε κάτι άλλο;

Το χρώμα των εκκρίσεών σου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Παρόλο που είναι απολύτως φυσιολογικές, οι καφέ εκκρίσεις (εκτός εάν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα ή διαρκούν πάνω από 3 ημέρες) πολύ σπάνια συνδέονται με κάτι τρομακτικό ή κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί. Εάν ανησυχήσεις, επικοινώνησε με τον γιατρό σου, ή μίλησε στη μητέρα σου ή κάποια άλλη συγγενή σου ή φίλη που εμπιστεύεσαι. Θα δεις ότι όλες μας έχουμε καφέ εκκρίσεις κατά καιρούς!

 
Ορίστε μερικοί λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλονται οι καφέ εκκρίσεις σου:
 

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ):

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύνδρομο που επηρεάζει τη λειτουργία των ωοθηκών. Έχει πολλά ορατά συμπτώματα, ένα από τα οποία είναι και οι καφέ εκκρίσεις. Οι καφέ κολπικές εκκρίσεις, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως απρόβλεπτη ή ακανόνιστη περίοδος, υπερβολική τριχοφυΐα ή ακμή, μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να σε εξετάσει κάποιος ειδικός για τοΣύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.

 

Ορμονική Αντισύλληψη:

Όταν χρησιμοποιείς αντισυλληπτικές μεθόδους με ορμόνες, όπως αντισυλληπτικό χάπι, εμφύτευμα ή σπιράλ, το σώμα σου περνάει μια διαδικασία προσαρμογής στην αλλαγή των επιπέδων των ορμονών που παράγονται. Όταν αλλάζεις μέθοδο ή ξεκινάς την αντισύλληψη μπορεί να παρατηρήσεις κηλίδες αίματος ή καφέ εκκρίσεις για ένα μικρό διάστημα. Οι καφέ εκκρίσεις κατά τη διάρκεια αυτής της ορμονικής αλλαγής είναι απολύτως φυσιολογικές καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται, και για αυτό προσπάθησε να μην σε πιάνει πανικός.

 

Περιεμμηνόπαυση:

Η περιεμμηνόπαυση είναι η φυσική διαδικασία μετάβασης στην εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης συνήθως αρχίζουν λίγους μήνες ή ακόμη και χρόνια πριν σταματήσει η περίοδος, και μπορεί να συνεχίσουν και για περίπου τέσσερα χρόνια μετά [1]. Σε αυτό το διάστημα, μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στην πυκνότητα, το χρώμα και την υφή των εκκρίσεών σου καθώς ο έμμηνος κύκλος σου γίνεται πιο ακανόνιστος, και τελικά σταματάει. Εάν πιστεύεις ότι είσαι σε αυτή τη φάση, έχουμε για σένα ένα μικρό κείμενο για την περιεμμηνόπαυση που μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα συμπτώματά σου.

 

Εγκυμοσύνη:

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν καφέ εκκρίσεις – ένας από τους οποίους είναι και η αιμορραγία εμφύτευσης. Η αιμορραγία εμφύτευσης τις 4 πρώτες εβδομάδες είναι κάτι σύνηθες και δεν πρέπει να σε ανησυχεί. Γίνεται όταν το έμβρυο προσκολλάται στο εσωτερικό της μήτρας, προκαλώντας το σπάσιμο μικρών αιμοφόρων αγγείων. Οι γυναίκες το παρατηρούν συνήθως περίπου την 7η έως τη 10η ημέρα μετά τη σύλληψη, και είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης.

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την αιμορραγία ή τις εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, εάν ανησυχείς για οποιοδήποτε από τα συμπτώματά σου, επικοινώνησε με τον γιατρό σου για περισσότερες πληροφορίες.

 

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα:

Οι ορατές καφέ εκκρίσεις πριν την περίοδό σου, μαζί με άλλα συμπτώματα, θα μπορούσαν δυνητικά να είναι ένδειξη κάποιου σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, όπως χλαμύδια ή γονόρροια. Εάν έχεις κάψιμο κατά την ούρηση, εκκρίσεις με έντονη οσμή ή περίεργο χρώμα και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, επικοινώνησε με τον γυναικολόγο σου. Μην ξεχνάς να συζητάς για την προστασία και για το ασφαλές σεξ με τον σύντροφό σου.

 

Ενώ μπορεί να έχεις καφέ εκκρίσεις σε αναπάντεχες στιγμές και ενδέχεται να μην καταλαβαίνεις το γιατί, προσπάθησε να μην σε πιάνει πανικός. Είναι φυσιολογικό οι εκκρίσεις σου να αλλάζουν χρώμα και πυκνότητα κατά τη διάρκεια του κύκλου σου, και κάθε μέρα είναι διαφορετική! Αν ανησυχείς ότι οι εκκρίσεις σου οφείλονται σε κάτι από τα παραπάνω, να επικοινωνείς πάντοτε με τον γιατρό σου και να τον ενημερώνεις.

 

Εν τω μεταξύ, ένα λεπτό σερβιετάκι μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά, καθώς οι καφέ εκκρίσεις δεν θα επηρεάζουν έτσι καθόλου τη μέρα σου.

Δήλωση αποποίησης ιατρικής ευθύνης

Οι ιατρικές πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν μόνο πηγή πληροφόρησης, και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να αποτελούν βάση για οποιονδήποτε διαγνωστικό ή θεραπευτικό σκοπό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις.



[Παραπομπές]

[1]  https://www.nhs.uk/conditions/menopause/

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα