Underwear hanging up on a washing line

Μπορεί να μην μιλάμε πολύ για τις κολπικές εκκρίσεις, αλλά πιθανότατα ξέρεις περί τίνος πρόκειται. Και είτε οι δικές σου εκκρίσεις έχουν δυσάρεστη οσμή, είτε είναι αραιές, λευκές ή κίτρινες, εμείς έχουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για κάθε τύπο και τη σημασία του.

Ένιωσες ποτέ ξαφνικά υγρασία στο εσώρουχό σου και σκέφτηκες ότι σου ήρθε περίοδος αλλά διαπίστωσες ότι τελικά ήταν κάτι εντελώς άλλο; Λοιπόν, σε όλες μας έχει συμβεί! Τι είναι όμως αυτό το υγρό και πότε θα πρέπει να ανησυχούμε; 

Με λίγα λόγια, πρόκειται για κολπικές εκκρίσεις που εκκρίνονται από μικρούς αδένες στο εσωτερικό του κόλπου και της μήτρας. [1] Ενώ μπορεί να μας ξαφνιάζουν μερικές φορές, οι κολπικές εκκρίσεις είναι απολύτως φυσιολογικές – στην πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μας. Βοηθούν να διατηρείται ο κόλπος καθαρός και υγρός, ενώ παράλληλα τον προστατεύουν από μολύνσεις διώχνοντας τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια. [2] 

Οι εκκρίσεις αλλάζουν κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου όσον αφορά στην υφή, την ποσότητα, την οσμή και το χρώμα τους – το σώμα μας προσαρμόζεται καταπληκτικά στις ανάγκες του κάθε φορά! Ωστόσο, μπορεί να είναι και μια προειδοποίηση για πιθανά προβλήματα του κόλπου σου. 

Τι είναι λοιπόν φυσιολογικό και τι όχι; Ας το δούμε πιο αναλυτικά!

Είναι οι λευκές, διαυγείς, κίτρινες ή υδαρές εκκρίσεις πριν την περίοδο φυσιολογικές;

Οι υγιείς κολπικές εκκρίσεις είναι συνήθως διαυγείς, σε απαλό κίτρινο ή λευκό χρώμα, ανάλογα με το στάδιο του έμμηνου κύκλου σου.  Η ποσότητα και η υφή επίσης αλλάζουν, αλλά τείνουν να γίνονται πιο βαριές, διαφανείς και σαν γέλη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Κοντά στην περίοδο έχουν συνήθως πιο λευκό χρώμα, παρόλο που μπορεί να δείτε και καφέ κολπικές εκκρίσεις.

Σε άλλα στάδια του κύκλου σου η υφή των εκκρίσεων μπορεί να είναι όπως τα ασπράδια των αυγών ή ελαφρώς σβολιασμένη. Όσον αφορά στην οσμή, συνήθως είναι κάπως όξινη - όπως όταν αφήνουμε το γάλα ή το γιαούρτι εκτός ψυγείου για πολλή ώρα.

Η ευαίσθητη περιοχή της κάθε γυναίκας (ο κόλπος, το αιδοίο και το εφηβαίο σου) είναι μοναδική και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείς και να σημειώνεις τι είναι φυσιολογικό για σένα. Έτσι είναι πιο πιθανό να εντοπίσεις κάποια αλλαγή που μπορεί να χρήζει ιατρικής βοήθειας.

ΤΙ να κάνεις για τις κολπικές εκκρίσεις σου;

Εφόσον πλένεσαι και αλλάζεις εσώρουχο κάθε μέρα, κανονικά δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο ιδιαίτερο για τις εκκρίσεις σου. Μερικά κορίτσια δεν αισθάνονται άνετα με αυτή την αίσθηση υγρασίας στο εσώρουχό τους, και έτσι προτιμούν να φοράνεσερβιετάκι όλη μέρα.

Ο κόλπος καθαρίζεται μόνος του, και για αυτό δεν χρειάζεται να τον πλένεις εσωτερικά (κάνοντας τις λεγόμενες πλύσεις). Στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, εφόσον οι πλύσεις διαταράσσουν το φυσιολογικόpH του κόλπου και την ισορροπία των βακτηρίων, και μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις όπως μυκητίαση ή βακτηριακή κολπίτιδα.

Η χρήση αρωματικού σαπουνιού και αφρόλουτρου μπορεί επίσης να προκαλέσει μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις ειδικά εάν έχεις κάποια ευαισθησία. Για αυτό τον λόγο πολλές γυναίκες+ προτιμούν τα ειδικά σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή, που συμβάλλουν και στη διατήρηση του φυσιολογικού pH του κόλπου και σου χαρίζουν μια αίσθηση φρεσκάδας και άνεσης ακόμη και μετά το ντους.

Ποιες κολπικές εκκρίσεις δεν είναι φυσιολογικές;

Παρόλο που ο κόλπος μας δεν μπορεί να μιλήσει, βρίσκει τρόπο να μας προειδοποιήσει όταν κάτι δεν πάει καλά.

Κολπικές εκκρίσεις με περίεργο χρώμα και διαφορετική υφή

Εάν ξαφνικά παρατηρήσεις ότι οι κολπικές σου εκκρίσεις αλλάζουν χρώμα ή υφή πέρα από το συνηθισμένο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη κάποιας λοίμωξης, και είναι προτιμότερο να το ελέγξει ο γιατρός σου. Κοινές ενδείξεις συχνά περιλαμβάνουν αλλαγή του χρώματος σε πράσινο, γκρι ή κίτρινο.

Ομοίως, εάν οι εκκρίσεις έχουν ξαφνικά πολύ παχιά (σαν τυρί cottage) ή αφρώδη υφή, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχεις μυκητίαση ή κάποια άλλη κολπική λοίμωξη.

Κολπικές εκκρίσεις με άσχημη οσμή

Εάν οικολπικές σου εκκρίσεις αρχίσουν να έχουν άσχημη οσμή ή ακόμη και να μυρίζουν σαν ψάρι, είναι καλή ιδέα να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υγιείς κολπικές εκκρίσεις πρέπει να έχουν μυρωδιά τριαντάφυλλου (γιατί σίγουρα δεν έχουν!), αλλά ότι εάν ξαφνικά αντιληφθείς μια ιδιαίτερα άσχημη οσμή, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο κόλπος σου έχει κάποιο πρόβλημα.

Η κατανόηση της ευαίσθητης περιοχής σου απαιτεί χρόνο, αλλά τελικά θα καταλάβεις τι είναι φυσιολογικό για σένα. Ο εντοπισμός αυτών των διαφορών στα κολπικά σου υγρά μπορεί να είναι ανησυχητικός, αλλά τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες κολπικές λοιμώξεις μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπεία. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γιατρό σου αμέσως μόλις παρατηρήσεις κάτι περίεργο. Παρόλο που μπορεί να νιώσεις κάπως άβολα, να θυμάσαι ότι αυτά συμβαίνουν στις περισσότερες από εμάς και οι γιατροί έχουν συνηθίσει τις θεραπείες τέτοιων λοιμώξεων – σίγουρα δεν υπάρχει κάτι που να μην έχουν ξαναδεί!

Για περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής σου, ρίξε μια ματιά στα άρθρα μας σχετικά με την κολπική ξηρότητα και τα ειδικά προϊόντα για τον κόλπο σου.

Δήλωση αποποίησης ιατρικής ευθύνης

Οι ιατρικές πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο αποτελούν μόνο πηγή πληροφόρησης και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ή να αποτελούν βάση για οποιονδήποτε διαγνωστικό ή θεραπευτικό σκοπό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οδηγίες σχετικά με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις.[Παραπομπές]

[1]  https://familydoctor.org/condition/vaginal-discharge/

[2] https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/

Συνέχισε να μαθαίνεις