Κυρία που κρατά το στομάχι της

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να είσαι στις μαύρες σου όταν είσαι σε προεμμηνορρυσιακή φάση. Αλλά δεν χρειάζεται το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο να ρίξει τους ρυθμούς σου.

Θα κάνει μεγάλη διαφορά, αν γνωρίζεις τι είναι και πώς να αντιμετωπίσεις τον τρόπο με τον οποίοι οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη ζωή σου.

Τι ακριβώς είναι το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο; Λοιπόν, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο – γνωστό και ως προεμμηνορρυσιακή ένταση (ΠΕΕ) – προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο καλύπτει ένα ολόκληρο εύρος συμπτωμάτων και συναισθημάτων που μπορεί να έχεις. Και μπορεί να είναι ήπια συμπτωματα ή, σε μερικές περιπτώσεις, αρκετά έντονα. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται ο πόνος στο στήθος, το πρήξιμο και η κόπωση. Μερικές γυναίκες έχουν και πονοκεφάλους, ταραχές στο στομάχι και δυσκολίες στον ύπνο. Μπορεί να επηρεαστούν και τα συναισθήματά σου, οπότε μπορεί να έχεις περισσότερες αλλαγές στη διάθεση, να είσαι πιο θλιμμένη, ευερέθιστη ή ακόμα και να κλαις εύκολα.

Ακούγεται άσχημο, έτσι; Μην φοβάσαι. Κράτα ημερολόγιο για το πώς νιώθεις πριν την περίοδό σου. Εάν εντοπίσεις τα επανεμφανιζόμενα συμπτώματα και προσδιορίσεις το μοτίβο τους, μπορείς να είσαι προετοιμασμένη και να λάβεις υποστήριξη. Η τακτική άσκηση και τα υγιεινά γεύματα θα κάνουν επίσης μεγάλη διαφορά, ιδιαιτέρως εάν συμπεριλάβεις υδατάνθρακες ολικής άλεσης όπως ψωμί ή βρώμη ολικής άλεσης. Μερικοί ειδικοί συνιστούν τη μείωση του αλατιού και της καφεΐνης από τη διατροφή, ενώ μπορείς να αντιμετωπίσεις τις ενοχλήσεις και τους πόνους με ελεύθερης χορήγησης παυσίπονα. Και αν τα συμπτώματά σου σου κάνουν πολύ δύσκολη τη ζωή, συμβουλέψου τον γιατρό σου.

Μύθοι για το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Ημερολόγιο
Μύθος 1: όλες οι γυναίκες υποφέρουν από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο κάθε μήνα

Δεν ισχύει. Μερικές γυναίκες το παθαίνουν μόνο κάποιους μήνες. Άλλες το παθαίνουν πραγματικά ήπια. Και άλλες δεν το παθαίνουν καθόλου.

Προφυλακτικό
Μύθος 2: δεν μπορείς να μείνεις έγκυος όταν είσαι προεμμηνορρυσιακή

Σίγουρα μπορεί να μείνεις έγκυος όταν είσαι προεμμηνορρυσιακή. Μην μπερδεύεις το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο με την πραγματική σου περίοδο.

Έλαιο πρίμουλας
Μύθος 3: δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι' αυτό

Έχουμε καλά νέα. Μπορείς! Από τη λήψη βραδινής δόσης λαδιού πρίμουλας για να κατευνάσεις τα ήπια συμπτώματα μέχρι να επισκεφτείς τον γιατρό σου σε ακραίες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ανάγκη να υποφέρεις.

Σοκολάτα
Μύθος 4: η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει

Μπορεί να έχεις λιγούρες για σοκολάτα όταν είσαι προεμμηνορρυσιακή αλλά στην ουσία η σοκολάτα θα προκαλέσει μεγαλύτερες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στη διάθεση. Προσπάθησε να την αποφύγεις.

[Παραπομπές]

[1 & 2] Πληροφορίες από μία μελέτη στις ΗΠΑ που διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Τίτλος μελέτης: Ο Συσχετισμός της φλεγμονής με προεμμηνορρυσιακά συμπτώματα.

Συνέχισε να μαθαίνεις

Ανακάλυψε περισσότερα